Felszabaduló frekvenciák - problémamentes átállás?

Felszabaduló frekvenciák - problémamentes átállás?

2009. július 27. 12:36, Hétfő
Európa a digitalizálás miatt felszabaduló analóg frekvenciák mobil szélessávú szolgáltatásokhoz való felhasználásának lázában ég. A cél egy mindenki által elérhető nagy sávszélességű hálózat. A német kormány ismertette az egész országot lefedő szélessávú hálózat létrehozásával kapcsolatos elképzeléseit. A döntéshozók azt tervezik, hogy fokozatosan építik ki a nagy sávszélességű mobil internetrendszert a 790 és 862 MHz közötti frekvenciatartományban szabaddá váló csatornákon. Ez derült ki a német gazdasági minisztérium által a Zöldek parlamenti frakciójához írt egyik válaszlevélből. A szaktárca azzal számol, hogy a fokozatos átállás miatt nem lesznek komoly fennakadások más vezeték nélküli technológiák alkalmazása közben és hogy a zavarok számát még a megengedhető keretek között lehet tartani.

A gazdasági minisztérium illetékesei úgy vélték, hogy 2012 után a vezeték nélküli mikrofonos megoldások gond nélkül üzemeltethetők lesznek akár egy új mobil hálózat közelében is. A Szövetségi Hálózatfelügyelet igyekszik előre felkészülni a várható problémákra és már nyilvánosságra hozta az alternatív frekvenciák használatával kapcsolatos koncepcióját. A dokumentumból kiderült, hogy az érintett személyek és közösségek számára mindenképpen komoly előrelépést, illetve perspektívát jelent majd az átállás. A kormány úgy gondolja, hogy az új infrastruktúrák nem fogják megzavarni a más szélessávú hálózatok kiépítését sem.

A tervek szerint minden állampolgár már 2010 végére elérhetné az alapvető nagy sávszélességű szolgáltatásokat. Ez többek között a meglévő áram- és energiaellátók vezetékcsatornáinak felhasználásával valósulhat meg. Ezt a tényezőt a gazdasági szaktárca a német kormány szélessávú stratégiája kulcselemének nevezte. A hivatal által működtetett Szélessávú Atlaszból kiderült, hogy idén január elsején még 692 német településen volt kevesebb, mint 50 százalékos a szélessávú internetellátottság.

Elméletileg jelenleg már a német háztartások 93,43 százalékában lehetne egy minimum 1 Mbps-os hozzáférést kiépíteni, illetve biztosítani. Amennyiben ezt az értéket 384 Kbps-ra csökkentenék, úgy az arány 98,99 százalék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások