Profitot termel a PS3 - jöhet az árcsökkentés?

Profitot termel a PS3 - jöhet az árcsökkentés?

2009. augusztus 4. 22:54, Kedd
A Sony egyik vezetője a negyedéves eredmények ismertetése közben árulta el, hogy jelentős mértékben, az útiterv szerint csökkentek a PS3 konzolok gyártási költségei.

A pénzügyi igazgató a negyedéves eredmények ismertetése kapcsán jegyezte meg, hogy a PlayStation 3 konzolok gyártási költségei jelentős mértékben csökkentek a 2006-os debütálás óta, és bár a pontos összeget továbbra sem hajlandók elárulni, ezúttal százalékos adattal szolgáltak az érdeklődőknek.

Ebből pedig megtudhattuk, hogy a konzol költségei mintegy 70 százalékkal estek az eredeti szinthez képest, amiből már levonhatunk néhány érdekes következtetést. Az X-bit Labs szerencsére ezt meg is tette helyettünk, amiből arra mutattak rá, hogy a Sony minden bizonnyal már profitot termel a hardvereladásokon. A pénzügyi igazgató által megemlített durván 70 százalékos esés és a jelenlegi kereskedelmi árak összevetéséből ugyanis ez derül ki, és bár hivatalos információ erről továbbra sem áll rendelkezésre, ebből akár még árcsökkentésre is következtethetünk. Lássuk, miként számíthatók ki a jelenleg érvényes számadatok.


A 2006-os bemutatkozáskor a Sony 805 dollárt költött a PlayStation 3 20 GB-os változatára, míg a 60 GB-os merevlemezzel szerelt példányok 840 dollárt emésztettek fel. Akkor 500 és 600 dolláros áron keltek el ezek a készülékek, vagyis a cég 305 és 240 dollár veszített minden egyes példányon. A 2008 vége felé elvégzett elemzői számítás alapján akkor 448 dollárt kóstált a gyártónak egy-egy készülék, most pedig a fenti adatok alapján azt láthatjuk, hogy nagyjából 250 dollárba kerülhet egyetlen konzol előállítása, miközben a 80 GB-os változatok 400, a 160 GB-os háttértárolóval ellátott példányok 500 dollárt kóstálnak.

Amennyiben a fenti adatok helytállóak, a Sony kényelmes haszonra tesz szert a hardvereladásokból, így valószínűnek tűnhet, hogy hamarosan árcsökkentésre kerül majd sor - bármennyire is tagadják ezt a cég háza táján. A cég továbbra sem nyilatkozik erről, mindössze annyit ismertek el, hogy a gyártási költségek csökkenése az útitervnek megfelelően halad.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások