Szén nanocső-tintával készülhetnek viselhető elektronikák

Szén nanocső-tintával készülhetnek viselhető elektronikák

2010. január 26. 20:52, Kedd
A Stanford Egyetem kutatói a tavalyi papír után most hagyományos pamut és poliészter anyagokat változtattak akkumulátorokká, megtartva eredeti rugalmasságukat.

A demonstráció újabb lökést adhat az úgynevezett viselhető elektronikák feltörekvő területének, ami a mindennapi elektronikai eszközöket próbálja integrálni a ruházattal és a textiliákkal. A bemutatóban részt vevő technika egy parányi szén nanocsövekből álló "tintán" alapul. Tavaly szó szerint papíron bizonyított: a kutatók decemberben egy egyszerű fénymásolópapírra vitték fel a szén nanocsővekből álló energiatároló réteget. "A viselhető elektronikák az anyagok egy új, fejlődő osztályát testesítik meg, aminek számos, a hagyományos elektronikákkal korábban elképzelhetetlen alkalmazása lehet" - írják a Nano Letters-ben megjelent publikáció szerzői.

Ezidáig a legnagyobb kihívást az elektronika különböző textilekbe integrálása jelentette, azonban Yi Cui és csapata a Stanfordon bebizonyította, hogy "festékük" könnyedén és nem utolsó sorban olcsón képes átváltoztatni egy pólót egy elektronikai eszközzé. Az alapelv a textíliáknál is ugyanaz, mint a papírnál; az anyag összefonódó rostjai tökéletesek a nanocső-tinta felszívására, ami egy elektromos kapcsolatot eredményez az anyag teljes "megfestett" területén. A ruhaanyagot csak egyszerűen bele kell mártani a nanocső-tintába, majd némi vasalással egyenletesen el kell oszlatni a nanoanyagot a kívánt területen.

A textília akkor is megtartja új tulajdonságát, ha nyújtják, vagy összehajtják, de az anyag mosása és kicsavarása sem változtatja meg elektromos adottságait. "Megoldásunk egyszerű és költséghatékony, ugyanakkor remek teljesítményt nyújt" - nyilatkozott Cui professzor a BBC-nek. "A szövetek és a papír kétezeréves múlttal rendelkező technológiát képviselnek. A régit az újjal, a nanotechnológiával kombinálva új alkalmazásokat teremtünk."

Következő lépésként a módszert olyan anyagokkal alkalmaznák, amik több energiát tárolnak, hogy hasznosabb akkukat kaphassanak. Egyéb elektromos anyagokat keverve a tintához, a kutatók szerint akár a viselhető napelemek is megvalósíthatóvá válhatnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások