Ismét meggyűlhet a Google baja Kínával

Ismét meggyűlhet a Google baja Kínával

2010. június 26. 11:26, Szombat
Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan sor kerül a webes cég és az ázsiai nagyhatalom közötti újabb összecsapásra. Az ok: az új kínai rendeletek miatt minden internetes térképoldal működtetője köteles újra engedélyeztetni a szolgáltatását.

Az ázsiai országban minden online és városi térképszolgáltatás üzemeltetője köteles új engedélyeket beszerezni a helyi hatóságoktól. Az erről szóló, a közelmúltban született döntés kimondja, hogy ha az új engedélyt az év végéig nem adják ki a helyi hivatalok, akkor az adott honlap betiltható. Ez még önmagában nem feltétlenül jelentene problémát, azonban a China Daily napilap tudósítása szerint minden üzemeltető köteles együttműködni a helyi internetszolgáltatókkal azért, hogy a jövőben is működtethesse a szolgáltatását.

Az ügyben illetékes Kínai Földmérési és Térképészeti Hivatal már meg is kapta számos vállalat beadványát, amelyeket még vizsgálnak. Ezek között van a Baidu dokumentuma is, amely a legnagyobb kínai online kereső, egyben a Google legnagyobb helyi riválisa. Ren Yanghui, az Analysys International piackutató cég elemzője úgy vélte, hogy a Google-nek viszont komoly nehézségeket jelenthet az új engedélyek beszerzése, mivel adatait külföldi szervereken tárolja. A pekingi kormány viszont arra is kötelezte a tartalomszolgáltatókat, hogy minden adatot helyi szervereken őrizzenek.

A Google jelenleg is vizsgálja az új rendeletet és megpróbálja megállapítani, hogy az milyen hatással lehet a Google Maps szolgáltatásra és annak kínai elérhetőségére nézve. Guan Dai, az In-Stat China munkatársa úgy nyilatkozott, hogy az amerikai vállalat dönthet úgy is, hogy Hongkongba költözik át és ezzel egy érdekes helyzetet teremthetne, ráadásul elvileg komoly esélye lenne arra is, hogy megkapja az új engedélyt.

A vállalat mindenesetre nehéz helyzetben van, hiszen vagy meghátrál, és akkor nem csökken tovább a részesedése a fontos kínai piacon, de meggyengül a demokratikus elvek őrzőjeként felépített imázsa, vagy bekeményít, akkor viszont egy újabb összecsapást kockáztat a pekingi kabinettel. A új szabályozás összesen alig 18 céget érint.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások