Több Windows 7 tábla érkezik még az idén

Több Windows 7 tábla érkezik még az idén

2010. július 14. 21:37, Szerda
Steve Ballmer a cég egyik rendezvényén megtartott beszédében kiemelte, hogy az elkövetkező hónapokban az okostelefonokra és a tábla PC-kre koncentrálnak majd, mégpedig egyszerre több partnerrel.

Ballmer a Microsoft Worldwide Partner Conference alatt beszélt a szegmensről, ezen belül pedig saját terveikről. Ebből megtudhattuk, hogy a szoftvercég nagyon is komolyan gondolja saját pozícióinak megerősítését a területen, ennek érdekében pedig számos partnerrel állapodtak meg a megfelelő hardverek piacra dobásáról, amelyeket kivétel nélkül a Windows 7 operációs rendszer egészít majd ki a szoftveres oldalon.

A cégvezető többek között az Asustek Computer, a Dell, a Samsung, a Sony, valamint a Toshiba nevét említette meg, elmondása szerint ezek a vállalatok mind saját megoldásokkal készülnek. Külön hangsúlyt érdemel, hogy a tábla PC-k kellő erőt vonultatnak majd fel a személyi számítógépekre (vagyis nem az okostelefonokra szánt) alkalmazások, így például az MS Office futtatásához, így a vásárlók számos fontos feladatot elvégezhetnek majd a készülékeken. Az más kérdés (és ezt már a külső elemzők teszik hozzá), hogy bár az operációs rendszer támogatja az érintőképernyős megoldásokat, kezelőfelülete nem éppen erre specializálódott, és akkor még nem beszéltünk magukról az alkalmazásokról, amelyek szintén nem állnak fényesen ezen a téren, különösen ha az Office csomagról beszélünk.


Ballmer hozzátette, hogy lesznek billentyűzettel, illetve anélkül érkező változatok, tehát számíthatunk az érintőképernyő támogatására, a technológia kihasználására. Az viszont nagy kérdés, hogy egészen pontosan milyen hardverrel érkeznek majd a partnerek készülékei, hiszen az egyszerűbb megoldásoknál alkalmazott, alacsony fogyasztású ARM-chipek nem támogatják a Windows operációs rendszert, a nagyobbak pedig (lásd Atom) vagy túlságosan magas étvággyal érkeznek, vagy pedig nem elég erősek az asztali alkalmazások futtatásához. Az Intel Moorestown system-on-chip megoldása szintén nem támogatja a Windows platformot, az AMD Fusion családja pedig csak jövőre várható - ez utóbbi hozhat majd áttörést a szegmensben, kellő mértékben vegyítve a fogyasztást és a teljesítményt.

A pontos hardver tehát továbbra is ismeretlen, az viszont biztos, hogy a Microsoft komoly terveket dédelget mind a táblák, mind pedig az okostelefonok versenypályáján.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások