Érkezőben a Facebook mobiltelefon

Érkezőben a Facebook mobiltelefon

2010. szeptember 22. 12:01, Szerda
Egyes értesülések szerint a népszerű közösségi oldal saját mobiltelefont dobna piacra, amelyet az érintettek egyelőre tagadnak - mások azzal érvelnek, hogy már most is létezik ilyen készülék a piacon.

Elsőként a TechCrunch szellőztette meg a hírt, miszerint a Facebook vezetése komolyan gondolkodik egy saját logó alatt megjelenő mobiltelefon piacra dobásán. A hardveres oldalt egy külső gyártó biztosítaná - valószínűleg egy olyan cég, amely tevékenyen részt vesz az okostelefonok versenyfutásában -, míg ők a szoftverről gondoskodnának, Az operációs rendszer feladatait az Android láthatja majd el.

A közösségi portál szóvivője közleményben reagált a saját forrásra hivatkozó cikkre, mely szerint ők nem külön készüléken gondolkodnak, hanem - ahogy eddig is - a meglévő megoldások alkalmazását szeretnék kényelmesebbé tenni a közösségi szolgáltatások területén. Kiemelte, hogy a mobil készülékeken elérhető Facebook alkalmazások jelenleg is igen népszerűek. A különböző okostelefonokon az oldal használatát megkönnyítő szoftveres megoldások például több mint 70 millió felhasználóval büszkélkedhetnek, ebből egyedül az iPhone-tulajdonosok 45 milliót tesznek ki, a képből pedig még hiányoznak a Windows és Symbian felhasználók.

Számos projekten dolgoznak, ezek között megtalálható a HTML jobb támogatása az alkalmazások terén, valamint a jobb integráció a gyártók készülékeivel, a cikkben megnevezett vezetők pedig állításuk szerint ezen dolgoznak. A cáfolat nem vette el az újságírók kedvét, a Cnet például határozottan kijelentette, hogy igenis létezik a terv, még ha jelenleg igen korai fázisban is tart.

Szerintük a Samsunghoz vagy HTC-hez hasonló gyártó, a közösségi portál, valamint amerikai szolgáltatók együttműködéséről van szó, amelynek eredményeként a belátható jövőben megjelenhetne az új telefon. Ennek azonban valami újat is kell nyújtania, ha sikerekre vágynak a partnerek. Hozzáteszik, hogy a cáfolat tulajdonképpen nem tagadja egyértelműen az eredeti értesülést, itt inkább játszanak a szavakkal, miközben a projekt maga nagyon is létezik, legalábbis nemrég még teljes egészében megvolt - mások szerint a Facebook vezetése nem döntötte el, hogy merre is haladjanak tovább.

A legnagyobb kérdés egyelőre az lehet, hogy mennyi előnyt nyújthat egy ilyen készülék piacra dobása. Itt a legnagyobb tanulságokat a Google Nexus One, valamint a Microsoft Kin nyújthatja - kíváncsian várjuk, miként döntenek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások