Sérti a piaci versenyt a Google és a kiadók közötti megállapodás

Sérti a piaci versenyt a Google és a kiadók közötti megállapodás

2011. március 24. 11:48, Csütörtök
Egy amerikai bíró semmisnek nyilvánította a cég és a kiadók által korábban megkötött együttműködési megállapodást, s ezzel egy időre leállította a Google könyvdigitalizálási terveit.

A tengerentúli társaság évek óta komoly terveket sző a könyvdigitalizálási piacon. E tervek megvalósítását akadályozta meg mostani ítéletével Denny Chin bíró. A Google és a kiadók között korábban megkötött megállapodás értelmében a vállalatnak 125 millió dollár kifizetése ellenében lehetősége nyílt arra, hogy körülbelül 12 millió könyvet tegyen ingyenesen elérhetővé a Google Bookson keresztül, azaz azokat a szerzői jogi tulajdonosok engedélye nélkül online megjelentesse. Ezt az egyezményt kifogásolta Denny Chin.

"Mindez túl messzire menne. A Google ennek a megállapodásnak köszönhetően jelentős előnyhöz jutna a riválisaival szemben" - írta az ítélet indoklásában a New York-i bíró. Véleménye szerint fennáll a veszélye annak, hogy a szerződés sérti a nemzetközi jogot is, mivel az Egyesült Államokban bejegyzett külföldi könyvekre is vonatkozik. Chin a döntés meghozatalakor figyelembe vette Angela Merkel német kancellár aggodalmait, az amerikai igazságügyi minisztérium érveit és számos európai szerző, illetve kiadó beadványát.


A megállapodást 2008-ban kötötték meg és azonnal a bírálatok kereszttüzébe került. A dokumentumot később éppen az európai kritikák miatt módosították. A bíró végül azzal érvelt, hogy amennyiben minden változatlan marad, akkor a Google még hatalmasabbá válhat. Denny Chin kompromisszumos megoldást javasolt: szerinte a szerzői jogtulajdonosoknak egyenként engedélyezniük kellene, hogy a Google online terjeszthesse a kiadványaik digitális verzióit. Ez pont az ellenkezője a szerződésben szereplő megoldásnak. "Sürgősen arra szólítom fel a feleket, hogy a megállapodást ennek megfelelően módosítsák" - szögezte le a bíró, aki április 25-re tűzte ki a következő meghallgatás időpontját.

Az európai szakmai szervezetek, köztük a Német Könyvkereskedelmi Egyesület és a VG Wort üdvözölték az ítéletet. A könyvkiadókat és szerzőket képviselő Macmillan szerint elképzelhető, hogy újratárgyalják a megállapodást. A Google képviseletében Hillary Ware jogász azonban egyértelműen kiábrándítónak nevezte a határozatot és bejelentette, hogy megvizsgálják a jogi lehetőségeket. Hozzátette: "Másokhoz hasonlóan mi is úgy hisszük, hogy ez az egyezményt megkönnyítheti számos olyan műhöz a hozzáféréseket, amiket jelenleg csak nehezen lehet fellelni az USA-ban. Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy a könyveket online elérhetővé tegyük."

A Google könyvdigitalizálási programja 2004-ben indult el és elsősorban olyan alkotásokat célzott meg, amelyek már nem tartoztak a szerzői jogvédelem hatálya alá, ezáltal bárki számára szabadon hozzáférhetők voltak. Később azonban a projektet kiterjesztették a szerzői jog által még védett művekre is. A kezdeményezést bírálta a kiadókon és a szerzőkön kívül a Microsoft és az Amazon is. Az európai szakmai szervezetek tavaly szeptemberben juttatták el beadványaikat a New York-i bírósághoz.

Az egész internetes információtengert rendszerezni szándékozó, ám üzletileg alapvetően reklámbevételekre alapozó Google tevékenysége gyakran ütközik a nemzeti jogrendekbe és hatóságokba. A keresőóriást a térképszolgáltatásából elérhető utcaképnézete, a Street View adatgyűjtési technikái miatt a hét elején Franciaország bírságolta meg 100 ezer euróra, és szintén a héten a közel-keleti internetes forradalmak továbbterjedése miatt aggódó kínai hatóságok blokkolták le - nem először - a Google-féle e-mail-szolgáltatáshoz való hozzáférést.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások