Kampány az Apple-készülékek gyártási körülményeinek megváltoztatásáért

Kampány az Apple-készülékek gyártási körülményeinek megváltoztatásáért

2011. május 10. 19:20, Kedd
Az iPhone és az iPad készülékek iránti nagy kereslet miatt az Apple kínai beszállítói többnyire egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy alkalmazottaik milyen körülmények között dolgozik, csak a profit a fontos a számukra. Ezen változtatna egy nemzetközi kampány.

A makeITfair akciónap keretében számos nagyvárosban tüntettek aktivisták az Apple boltjai, illetve a beszállítók üzemei előtt. Demonstrációt tartottak Budapesten, Berlinben, Amszterdamban, Helsinkiben, Lausanne-ban, Stockholmban, Tampereben, Uppsalaban, Utrechtben, valamint Hongkongban, Guadalajaraban és Tajpejben. A SACOM munkajogi szervezet jelentése szerint az elmúlt esztendőkben gyakorlatilag semmilyen pozitív változás sem következett be az ázsiai gyárakban. A dolgozók továbbra is azért küzdenek, hogy normális béreket kapjanak és ne kelljen annyit túlórázniuk.


"Az Apple 6 milliárd dolláros idei első negyedéves nyeresége a kínai munkások elnyomása során valósulhatott meg. Éppen ezért azt követeljük a társaságtól, hogy több pénzt juttasson ezeknek az embereknek. A vállalatnak tisztességesebb összegeket kellene kifizetnie a beszállítói számára és normálisabb szállítási határidőket kellene megadnia azért, hogy így teremtsen jobb munkakörülményeket a partnereinél dolgozók számára" - jelentette ki Cornelia Heydenreich, a makeITfair németországi koordinátora.

A makeITfair kampánynak azonban nem csak az Apple a célpontja, hanem igyekszik rámutatni a mobiltelefonok, a laptopok és az MP3-látszók gyártásánál uralkodó munkakörülményekre is. Az akciónapot támogatta a nem kormányzati szervezeteket, szakszervezeteket, tudósokat és aktivistákat tömörítő GoodElectronics. A követelések között szerepelt a megfelelő bérek, az elfogadható munkaidők és a tisztességes munkakörülmények biztosítása.

Az Apple ügyel arra, hogy a beszállítóinál megfelelő munkakörülmények uralkodjanak. A szabályok betartását rendszeresen ellenőrzik minden üzemben. Az óriáscég korábban jelentést készített a beszállítóinál tapasztalható körülményekről. A cég munkatársai a vizsgálataik során 127 üzemben 37 szabálytalanságot fedeztek fel. A beszállítóknál gyermekmunka éppúgy előfordult, mint veszélyes anyag használata.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások