A Microsoft megvenné a Nokiát?

A Microsoft megvenné a Nokiát?

2011. május 17. 22:05, Kedd
Egyes források szerint a két cég a napokban megkezdi a tárgyalásokat az esetleges felvásárlásról. Míg az érintettek hallgatnak, illetve tagadnak, addig sokan vitatják, vajon valóban megérné-e egy ilyen húzás.


Stephen Elop MS-alkalmazott volt
A Skype - szintén némi meglepetést keltő - felvásárlását követően mi is arról írtunk, hogy éppen a Nokia, valamint a Facebook a manőver igazi nyertesei, hiszen ők a szoftvercég fontos partnerei, ellentétben a Google-lel, amely több fronton is félelmetes kihívóvá nőtte ki magát; nem véletlenül szerették volna elkerülni a közösségi portál alapítói, hogy a keresőcég tegye rá a kezét a népszerű VoIP platformra. Most azonban felmerült annak lehetősége, hogy a Nokia lenne a Microsoft következő kiszemeltje, aminek legalább ekkora jelentőséget tulajdoníthatunk.

Az eredeti orosz forrásra hivatkozva több lap is beszámolt a felvetésről, ezután pedig rögtön ki is szélesedett a vita. Az elgondolás szerint a Microsoft ezzel megszerezné a Nokia telefongyártó részlegét, ezáltal tovább javítaná esélyeit a mobil szegmensben, ahol saját szoftvere (Windows Phone) eddig nem aratott túl nagy sikert. A Nokia ezzel egy időben visszatérne eredeti állapotához, lényegében egy kutató-fejlesztő vállalattá alakulna át, ami már csak azért is logikus lépésnek tűnhet, mert hosszú évek óta lassan de biztosan csökken részesedésük az okostelefonok szegmensében - igaz, még mindig az első helyen találjuk a céget, ám a kihívók egyre erőteljesebben támadják azt.

Mások arra az álláspontra helyezkednek, hogy a redmondi szoftvercégnek teljesen felesleges lenne beszállnia a telefongyártásba, ez ellentétes eddigi lépéseikkel, továbbá hosszú távon sem hozna fontos áttörést. Mobil operációs rendszerük Európában nem túl népszerű, míg a Nokia készülékeiről ugyanez elmondható a tengerentúlon, így egy ilyen házasság sok gondot szülne már az induláskor. A Nokia a maga részéről továbbra is nyereséges, ezt az állapotot felesleges lenne megbontani, a felvásárlással pedig gyakorlatilag bebiztosítanák, hogy a 30 százalékos piaci részesedést soha többet ne tudják majd újra elérni.

A forrás szerint a tárgyalások a jövő héten indulnak meg a két cég között, itt állítólag az első lépés az éppen a Microsofttól érkező Stephen Elop vezérigazgatói kinevezése volt. A Nokia találgatásnak tartja a cikket, ezt nem hajlandók részletesebben kommentálni, így meg kell várnunk, amíg előrelépésre (avagy konkrét cáfolatra) kerül sor az ügyben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások