A Nokia és a Facebook a Skype felvásárlásának nyertesei

A Nokia és a Facebook a Skype felvásárlásának nyertesei

2011. május 12. 17:26, Csütörtök
A Microsoft még sosem költött ennyi pénzt felvásárlásra, mint a Skype esetében. Az üzletnek azonban nem a két cég lehet az igazi nyertese, hanem a világ legnépszerűbb közösségi oldala és a finn mobiltelefon-gyártó.

A Skype folyamatosan halogatta a tőzsdén való megjelenését, majd ezután olyan hír bukkant fel, hogy a Facebook vagy a Google veheti meg a vállalatot. Ehhez képest alighanem a felhasználók többségét nagyon meglepte, hogy az igazi befutó a Microsoft lett. Emellett a másik meglepetés a vételár volt, ami aránytalanul magas, 8,5 milliárd dollárt tett ki. A Facebook és a Google ennek felét, 3-4 milliárd dollárt ajánlott a VoIP-szolgáltatóért, a redmondi konkurens azonban az összeg több mint duplájával nyert. Mindez azt jelenti, hogy Marc Andreessen és az eBay jó üzletet csinált, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a Skype jelenleg bármennyire népszerű is, de veszteséges.

A tranzakció hírének alighanem Mark Zuckerberg és kollégái örültek a legjobban, az ő alapvető céljuk ugyanis az volt, hogy vagy ők vásárolhassák meg a Skype-ot, de ha ez nem történik meg, akkor a Google semmiképpen se szerezhesse meg a VoIP-szolgáltatót. Nos, ez bejött, hiszen a Microsoft, mint Facebook-részvényes és az általuk egyedüli keresőként támogatott Bing birtokosa fontos partnerüknek számít. A Google már rendelkezik hasonló szolgáltatással (Google Talk és Google Voice), így ha a Skype-ot is megszerezte volna, semmiképpen sem lett volna jó a piac többi szereplőjének és a felhasználóknak. A Microsoft esetében persze szintén felmerülnek kérdőjelek, például nem lehet tudni, hogy a Skype-ra önálló programként tekintenek-e majd, vagy beleolvad a Windows Live Messengerbe.


A Skype és a Facebook a mostani üzlet végeredményétől függetlenül együttműködik, a cél a VoIP-szolgáltatás jobb integrációja a közösségi platform rendszerébe. Mindez kifizetődő a Skype számára, hiszen így még több felhasználó számára lehet vonzó és akár további bevételekre is szeret tehet. A Microsoft, mint tulajdonos hatékony segítséget jelenthet a vállalatnak, mert így a szoftver felveheti a harcot a Google és a Cisco megoldásaival. Ráadásul van még egy nem igazán elhanyagolható szempon: a Microsofttal stratégiai együttműködési megállapodást kötő Nokia nemrég kihátrált a Symbian mögül és ezáltal vált elérhetővé számára a Windows Phone 7. A WP7-be integrált videotelefonálási funkcióból tehát a Nokia is profitálhat és egyúttal alternatívát kínálhat az Apple Facetime technológiájával szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások