Megvásárolhatja a Nortel szabadalmait a Google

Megvásárolhatja a Nortel szabadalmait a Google

2011. június 16. 16:10, Csütörtök
Sajtóértesülés szerint a webes konszern felvásárolhatja a Nortel cég óriási szabadalomcsomagját, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium nem találta a lépést versenyellenesnek.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról írt, hogy zöld utat kaphat a Google szabadalomvásárlása, miután az előzetes versenyügyi vizsgálatok azt állapították meg, hogy a tranzakció nem károsítaná a piaci versenyt. A Nortel szabadalomcsomagjában körülbelül 6000 szabadalom és szabadalombejegyzési indítvány található. Ezek többsége a mobil technológiákkal, ezen belül is elsősorban a WLAN-nal kapcsolatos, de vannak köztük az online keresést és az internetes hálózatokat érintő szabadalmak. A Google április elején 900 millió dollárt kínált a csomagért. A lépéssel az internetes vállalat kivédhetné az Android elleni szabadalmi perek egy részét. A csomagot várhatóan június 20-án árverezik el.

A Google konkurensei azonban nem akarják ölbe tett kézzel nézni, hogy a társaság minden értékes szabadalmat felvásárol. Az Apple és a Research in Motion már szintén ajánlattal kereste meg az amerikai igazságügyi minisztériumot. Az RPX Corp. nevű szabadalmi szolgáltató pedig egy konzorciumban gyűjtötte össze a csomag iránt érdeklődő piaci szereplőket.


Jó példa a cég tudására ez a 2007-ben, 550 dollárért megjelent VoIP és VNC képes, érintőképernyős, beépített böngészős csoda, melybe USB billentyűzetet és egeret is dughatunk

A webes cég ellen ráadásul egy IT-front bontakozik ki, amely igyekszik megakadályozni, hogy a felvásárlás megtörténhessen. A kezdeményezés mögött felsorakozott a Microsoft, a Nokia, a Hewlett-Packard, továbbá az AT&T és a Verizon. A Microsoft azt hangsúlyozta, hogy a Google vagy egy másik licitáló vállalat vezetőinek be kell tartania azokat a kötelezettségeket és előírásokat, amik korábban a Nortelre vonatkoztak és amiket a Standards Setting Organization és más intézetek határoztak meg. Ezek kimondják, hogy a szabadalmakat tisztességes és ésszerű módon kell eladásra kínálni, ugyanakkor az eladási feltételek nem lehetnek diszkriminatívak.

Mivel a Nokia és az Apple megegyezett a szabadalomvitája lezárásáról, így az idő jelenleg a Google-t sürgeti. A két vállalat ugyanis - a Microsoft támogatásával - most könnyen a webes konszern ellen fordulhat. A Nortel elfogadta a Google ajánlatát, így a konkurensek vagy többet kínálnak a szabadalmakért, vagy lemondanak a csomag megszerzéséről.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások