Ezúttal a GEMA honlapját támadta az Anonymous

Ezúttal a GEMA honlapját támadta az Anonymous

2011. június 21. 22:28, Kedd
Az Anonymous csoport a szerzői jogvédő szervezetet teszi felelőssé azért, mert több ezer videó a YouTube honlapján elérhetetlenné vált a felhasználók számára. Az Anonymous DDoS-támadást indított a GEMA oldala ellen.

A csoport a YouTube-on hozta nyilvánosságra a közleményét. Eszerint aggodalommal figyelik, hogy a GEMA túlzottan magas követelésekkel állt elő a szerzői jog által védett anyagokkal kapcsolatban. Mindez oda vezetett, hogy számos YouTube-látogató nem érheti el a kedvenc előadóművésze felvételeit. Mindez az Anonymous álláspontja szerint a szabad információáramlás korlátozása. A csoport tagjai szerint minden jel arra mutat, hogy a szerzői jogvédő szervezet nem hajlandó elismerni azt, hogy a Google tulajdonában lévő vállalatnak megvannak a jogai bizonyos filmek és zenék bemutatására.

A keresőóriás a követeléseket nem fogadta el, ezért szakította meg a GEMA képviselőivel folytatott tárgyalásokat. Az Anonymous közölte: semmilyen problémája nincs azzal, hogy a szerzői jogvédő szervezet megpróbálja a kiadókat és az előadókat bevételhez juttatni. Ennek igazi akadályát azonban éppen ők maguk és a tevékenységük jelenti, mivel meggátolják, hogy az emberek megismerjék a dalokat. A zenészeknek szükségük van a YouTube-ra és az ott megjelenő felvételekre, ezt időközben már a kiadók is felismerték. A videomegosztó platformon való megjelenés egy olyan ingyenes reklámlehetőséget jelent, amiről a művészek nem szívesen mondanának el.

Az Anonymous videója végül leszögezi, hogy amennyiben a GEMA nem változtat az álláspontján, akkor további lépéseket kell tenniük. Emellett már most megkezdték azoknak a programoknak az online terjesztését, amelyek lehetővé teszik a GEMA-blokádok kijátszását. A szoftverhez vezető linket a megjelentett videóban rejtették el. A csoport hangsúlyozta: azt szeretnék, ha a két fél mielőbb megállapodna egymással.

A Google néhány napja jelentette be, hogy beszünteti a tárgyalásokat a jogvédőkkel és közli a felhasználókkal, ha valamelyik felvételt a GEMA miatt kénytelen törölni a Youtube-ról. A konszern vezetői ugyanis megunták a Google vezetői, hogy a szerzői jogvédők mindig újabb és újabb követelésekkel rukkolnak elő. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a tárgyalások folytatása helyett a GEMA inkább beperelte a vállalatot.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások