Beszünteti a tárgyalásokat a jogvédőkkel a Google

Beszünteti a tárgyalásokat a jogvédőkkel a Google

2011. június 19. 07:48, Vasárnap
Az amerikai vállalat a jövőben nem folytat tárgyalásokat a GEMA szerzői jogvédő szervezettel és közli a felhasználókkal, ha valamelyik felvételt a GEMA miatt kénytelen törölni a Youtube-ról.

Megunták a Google vezetői, hogy a szerzői jogvédők mindig újabb és újabb követelésekkel rukkolnak elő és a maguk részéről beszüntették az egyeztetéseket. Az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a tárgyalások folytatása helyett a GEMA inkább beperelte a vállalatot. "Erre a problémára megoldást csak a tárgyalóasztalnál lehetne találni és nem egy bírósági per során" - jegyezte meg Kay Oberbeck, a Google szóvivője. A szakember szerint belátható időn belül aligha fognak megállapodni a GEMA-val. A tengerentúli cég azonban nem érte be ennyivel, hanem minden egyes törölt felvételnél külön kihangsúlyozza, hogy a videót a GEMA követelése miatt kellett eltávolítania.

A vita egyébként összesen 12 (!) felvétel kapcsán tört ki. Az ezzel kapcsolatos kereset megkapása után a YouTube vezetői felháborodtak, a GEMA ugyanis - miközben végig a megállapodások fontosságát hangsúlyozta - azt követelte a beadványban, hogy a YouTube fizessen licencdíjakat a 12 videoklip lejátszásai után. A licencdíj lejátszásonként 12 cent lenne. A Google azonban sokallta az összeget, mivel neki semmilyen bevétele nem származik a tartalmak lejátszásából, sőt az egész platform veszteséges.

A YouTube - kiküszöbölendő a negatív kritikákat - gyakorlatilag minden felelősséget a GEMA-ra hárított át. Ha blokkolják a hozzáféréseket egy videóhoz, akkor nem felejtik el nyomatékosan felhívni az internetezők figyelmét arra, hogy a lépésre a szerzői jogvédőknek köszönhetően került sor. A hivatalos indoklás szerint ez az intézkedés csupán a felhasználók "precízebb tájékoztatását" szolgálja.

A GEMA a Twitter-csatornáján próbálta meg megvédeni az álláspontját és leírásuk szerint a hozzáférés-blokkolások nem nekik köszönhetők, kizárólag arról van szó, hogy licencszerződést akartak kötni a Google-lel, ez azonban nem sikerült. A Google nem hajlandó licencdíjat fizetni a lejátszott videoklipek után. Ezt Kay Oberbeck azonnal cáfolta, és a Google szóvivője jelezte: világszerte 33 országban összesen 20 megállapodást kötöttek a szerzői jogvédő társaságokkal, ezért nagyon sajnálják, hogy a GEMA úgy döntött, a további tárgyalások helyett a bírósági utat választja.

A YouTube és a GEMA konfliktusa két évvel ezelőttig nyúlik vissza. Miután az egyeztetések zsákutcába jutottak, a YouTube 2009-ben úgy döntött, hogy minden kliphez való hozzáférést blokkolni fog Németországban. A tárgyalások ezt követően 2010-ben megszakadtak a két fél között, majd a videomegosztó két fontos győzelmet ért el. Egyrészt sikerült megállapodnia a Societa Italiana degli Autori ed Editori (SIAE) olasz szerzői jogvédő társasággal, másrészt tavaly augusztus végén a hamburgi tartományi bíróság elutasította a GEMA és a többi szerzői jogvédő társaság beadványát, így az oldalnak egyelőre nem kellett videókat törölnie.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások