Az Olympus is csökkenti cserélhető objektíves gépeinek méretét

Az Olympus is csökkenti cserélhető objektíves gépeinek méretét

2011. július 1. 10:25, Péntek
Az Olympus három aprócska cserélhető objektíves fényképezőgépet jelentett be. A PEN sorozatba tartozó gépek a kompaktok leváltására készültek.

A három gép a PEN E-P3, a PEN Lite (más néven E-PL3) és a PEN Mini (E-PM1). Elsőnek vegyük a "zászlóshajót, az E-P2 utódját, az E-P3-mat, mely már a mikro-négyharmados szabványú gépek ötödik generációjához tartozik. Ugyan a váz és a 12 megapixeles szenzor maradt, de egyébként majdnem mindene megújult elődjéhez képest. A gyártó szerint a világ leggyorsabb autofókuszával büszkélkedhet, érintésérzékeny kijelzője 614 ezer megapixeles, OLED technológiájú. Videókat 1080i felbontásban, AVCHD formátumban tud rögzíteni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A másik két modell édestestvéreknek tekinthető, jellemzőikben nem térnek el egymástól jelentősen. Mindkettő azon vásárlókat célozza, akiket a kompaktok tudása/képminősége már nem elégít ki. Belső jellemzőikben szinte megegyeznek: 12 megapixeles szenzor, ugyanaz a gyors autófokusz, TruePic VI képfeldolgozó processzor és az említett AVCHD videófelvétel támogatása.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Olympus PEN E-P3

Az E-PL3 a mai trendet követve elődjénél 25%-kal kisebb, 460 ezer pixeles 3 collos LCD kijelzője (tehát ez már nem OLED) dönthető, viszont meglepő módon nem érintésérzékeny. A cég ismét variál a vaku terén: mivel a sorozat indító E-P1 sok kritikát kapott ennek hiánya miatt az újabb verzión már volt, most viszont ismét eltűnik, és a Sony példáját követve külön kiegészítőként kap helyet a csomagolásban. A javított autófokusz ellenére valamivel lassabb a gép válaszideje, főként a gyengébb processzorteljesítmény okán, ettől függetlenül sorozatfelvételi módban 5 kép/másodperc sebességre képes. Vörös, fekete, króm és fehér színben lesz kapható.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Olympus PEN Lite (E-PL3)

A harmadik E-PM1 hasonlít leginkább a kompaktokra, ez a legkisebb és legkönnyebb közülük. Szintén három collos képátlójú, 460 ezer pixeles, de rögzített LCD kijelzőt szereltek rá, módtárcsa és vaku nélkül. Hat színben lesz kapható.

Klikk ide! Klikk ide!
Olympus PEN Mini (E-PM1)

Mivel mindkét típus az eddig egyszerű kompaktokat vásárló tömegeket célozza, ennélfogva rengeteg múlik a helyes árazáson. Az E-P3 augusztusban fog megjelenni, 900 dolláros áron, amiért vagy egy 14-42mm f3.5/5.6-os zoom objektívet vagy egy 17mm-es f2.8-as kapunk mellé. A másik kettő a gyártó közlése szerint még csak koncepciófázisban van, azaz még sem a piacra kerülés konkrét időpontja, sem várható áruk nem ismert. Annyit közöltek, hogy mindkettő még idén a boltokban lesz.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Olympus az új gépek mellett új optikákat is bejelentett, továbbá a jelenlegieket is frissítik. Piacra dobják az első felsőkategóriás mikro-négyharmados szabványnak megfelelő objektívet, egy fémházas 12 mm-es (24mm ekvivalens) f2 fényerejű lencsét, jó drágán, 800 dollárért. Jóval többek érdeklődését keltheti fel az ennek felébe kerülő 45mm f1.8 (90 mm ekvivalens) darab, ami szeptemberben várható. Az új PEN sorozatot egy erősebb vaku koronázza meg, a 28-as kulcsszámú FL-300R, 170 dollárért. Elődje, az FL-14 20-as kulcsszámú volt, és az új ráadásul - a Sony NEX modelljeihez hasonlatosan - ledönthető, ha nincs használatban. Emellett támogatja a vezeték nélküli vezérlést, működéséhez két AA elem kell.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások