Arcfelismerő készülékeket vásárol az amerikai rendőrség

Arcfelismerő készülékeket vásárol az amerikai rendőrség

2011. július 13. 22:46, Szerda
Az Egyesült Államok bűnüldöző hatóságai idén szeptembertől alkalmazzák majd a BI2 Technologies cég Moris névre hallgató megoldását, amely egy iPhone készülékkel ötvözve képes a különböző arcok azonosítására.

A projektről a The Wall Street Journal számolt be. A BI2 Technologies Mobile Offender Recognition and Information System (Moris) nevű arcfelismerő eszköze összeköthető az Apple iPhone készülékével. A megoldás a cég közlése szerint akár 1,5 méteres távolságról hatékony és a készített fotók egy képadatbázisban kielemezhetők. Emellett ezzel a módszerrel lehetőség van az ujjlenyomatok feldolgozására és azonosítására is.

A tervek szerint az új arcfelismerő eljárást először néhány szövetségi államban vezetik be, ezek között van Massachusetts és Arizona. A megoldást már régóta alkalmazzák az amerikai fegyveres erők Irakban és Afganisztánban. Az arcfelismerő eszköz hatékony volt, minden bizonnyal ezért merült fel a polgári területen való használata.


A BI2 Technologies illetékesei elmondták, hogy 1000 darab Moris típusú arcfelismerő eszköz leszállítására kötöttek szerződést, ezek ára egyenként 3000 dollár. A készülékeket 40 kormányzati szervezet kapja meg, ezek egyike lesz az amerikai rendőrség. Paul Babeu, az arizonai Pinal megye seriffje elmondta, hogy az arcfelismerő eszköz mindenképpen hasznos segítőjük lehet, különösen akkor, ha a megállított emberek nem tudják magukat más módon (pl. jogosítvánnyal) igazolni. Arizonában a jelenleg hatályos törvények alapján letartóztatható az a személy, akinél az igazoltatás pillanatában nincs érvényes személyi okmány.

Az arcfelismerő megoldásokkal már régóta kísérleteznek a világ hatóságai, Németországban 2008-ban óta végeznek teszteket. A potsdami rendőrség szóvivője úgy nyilatkozott, hogy Frankfurt am Main repülőterén jelenleg is zajlanak arcfelismerési tesztek. Ezek során összehasonlítják az utasok útlevelében és személyi igazolványában szereplő digitális képeket, illetve biometrikai adatokat. Az első tapasztalatok kedvezőek, de ennek ellenére csak a kiértékelések után születik döntés arról, hogy az eljárást máshol is bevezetik vagy sem. Ugyanakkor felmerült a rendszer kibővítése is, így a fotókat valós időben hasonlíthatják össze a körözéseken szereplő felvételekkel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások