Öngyilkosság a HP átszervezése, a Samsungé lehet a webOS

Öngyilkosság a HP átszervezése, a Samsungé lehet a webOS

2011. augusztus 31. 13:35, Szerda
Még mostanra sem ült el a Hewlett-Packard üzleti stratégiájának módosítása okozta vihar. A PC-részleget alighanem kiszervezik, míg az operációs rendszer iránt a Samsung érdeklődik.


Leo Apotheker
Leo Apotheker, a HP vezérigazgatója augusztus közepén jelentette be, hogy a vállalat felhagy a számítógépgyártással és megválnak minden olyan terméktől - okostelefonoktól, táblagépektől -, amelyen a webOS fut. A hírt azóta sem tudta megemészteni számos korábbi vezető és külső elemző. Tom Perkins, a cég egyik korábbi igazgatója a The New York Timesnak úgy nyilatkozott: "Nem tudom, hogy valaha került-e sor hasonló céges öngyilkosságra, de most legalább tudjuk, hogy ilyesmi is létezik." Egy másik menedzser sem rejtette véka alá a véleményét: "A HP volt a Szilícium-völgy epicentruma, földrajzi, kulturális és történelmi értelemben egyaránt. Előfordult valaha is, hogy egy ennyire tisztelt cég hasonló mélységekbe jutott volna? Nem hiszem."

A PC-üzlet feladása mellett komoly kritikák érték a társaság vezetését amiatt is, hogy óriási befektetésre készül, 10,3 milliárd dollárért akarja megvásárolni az Autonomy nevű brit szoftverfejlesztő céget. A bírálók leginkább a vételárat sokallják. A HP egyik munkatársa így kommentálta a tranzakciót: "Senki nem fizetné ki egy vállalatért az éves forgalma tizenegyszeresét." Egy másik HP-menedzser pedig így reagált a hírre: "Ez olyan, mintha Alan Mulally, a Boeing első embere otthagyná a cégét azért, hogy a Ford vezetője legyen, majd hat hónappal később bejelentené, hogy a Ford a jövőben repülőgépeket fog gyártani."

Időközben ismertté vált, hogy a Hewlett-Packard megtartja, de kiszervezi a PC-részlegét. A HP szóvivője közölte, hogy jelenleg is vizsgálják, hogy egy ilyen lépés milyen következményekkel járna. A PC-részlegből egy külön céget hoznak létre, ami önállóan fog működni. Véleményük szerint a részvényesek, az ügyfelek és a dolgozók szempontjából is ez a megoldás a legjobb. A kiszervezés várhatóan az idei év végéig megtörténik.

A DigiTimes tajvani IT-hírportál eközben megszellőztette azt az információt, hogy a Samsung Electronicsot érdekelné a webOS és kész lenne megvásárolni az operációs rendszer jogait, illetve Raymond Wah menedzsert, a PSG részleg korábbi alelnökét is átvenné a HP-től. A Samsung ezzel a lépéssel a Motorola Mobility felvásárlására reagálna, egyúttal igyekezne megerősíteni pozícióját az Apple-lel szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások