Apple iTV: a tartalom lesz a döntő szempont

Apple iTV: a tartalom lesz a döntő szempont

2012. április 7. 22:58, Szombat
A Barclays egyik elemzője úgy vélte, hogy az Apple iTV projektje a hardver tekintetében mindenképpen érdekes lesz, ugyanakkor az elképzelés az amerikai televíziós piacon könnyen megbukhat.

Anthony DiClemente, a Barclays munkatársa átfogó elemzést készített az Apple iTV-ről rendelkezésre álló információk alapján. A szakember az anyag létrehozásakor egyaránt figyelembe vette a megbízható forrásokon alapuló adatokat és a pletykákat. Anthony DiClemente szerint az új termék várhatóan 1500 dollárba kerül majd, egyaránt tartalmazni fogja az iOS operációs rendszert és a Siri funkciót, továbbá számos webes alkalmazást és játékot. Az elemző ugyanakkor azzal számolt, hogy az iTV az idén már nem fog megjelenni a piacon.

A Barclays munkatársa a projekt szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte, hogy az Apple milyen plusz szolgáltatásokat, tartalmakat kínál majd a készülékhez, ami különösen az Egyesült Államokban fontos. Az USA-ban a különböző művek szerzői jogi tulajdonosai szeretnek hosszú távú licencszerződéseket kötni, vagyis az Apple számára létkérdés, hogy - különösen a kábeltelevíziókkal - minél több lyen megállapodást nyélbe tudjon majd ütni.


A tartalomcsomagok piaci volumene éves szinten 30 milliárdot tesz ki, ugyanakkor az egyes szolgáltatók általában 30 dolláros havidíjat kérnek az előfizetőiktől. DiClemente közölte: két forgatókönyv lehetséges: az iTV vagy a kábeltelevíziós szolgáltatók beltéri egységeit fogja felváltani, vagy a cégek lehetővé teszik, hogy az Apple szolgáltatásai ezeken az eszközökön elérhetők legyenek. Az első verzió érthetően kevésbé lenne vonzó a kábeltelevízióknak, míg a második változat korlátozná az Apple technikai lehetőségeit.

Tavaly december elején Gene Munster elemző azt írta, hogy az Apple TV több méretben is elérhető lesz és körülbelül kétszer annyiba kerül majd, mint egy hagyományos televízió. Munster ezután arról számolt be, hogy az Apple TV beszéd- és gesztusvezérléssel érkezhet, rendelkezni fog egy AirPlay-csatlakozóval és egy digitális videorekorderrel (DVR), valamint összeköthető lesz az iCloud szolgáltatással és streamingre is alkalmas lehet. A televízió emellett kommunikálni tud majd a táblagépekkel és az okostelefonokkal, s lehetővé fogja tenni, hogy a felhasználó a filmstreamelés közben váltson át valamelyik mobil készülékére. Az Apple egyébként már puhatolózott a kijelzőgyártóknál és tengerentúli lapértesülések alapján a Rogers Wireless és a Bell távközlési vállalatok már a saját laboratóriumaikban tesztelték az Apple televízióját.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban