Filmeseknek készült a Canon EOS-1D C

Filmeseknek készült a Canon EOS-1D C

2012. április 12. 23:20, Csütörtök
Bemutatkozott az EOS-1D C, a filmes, tévés és nagyfelbontású produkciós iparágakat megcélzó digitális tükörreflexes (DSLR) fényképezőgép - jelentette be ma a Canon.

A "fényképezőgépet" a cég hollywoodi filmstúdiókkal és kereskedelmi tévécsatornákkal egyeztetve fejlesztette ki, hogy minden szükséges követelménynek megfeleljen. A kompakt EOS-1D C képes 4K (4096 x 2160 képpontos) felbontású videók rögzítésére 4:2:2 arányú színmintavételezéssel, emellett a cég közleménye szerint kiemelkedő videóminőséget, javított alacsony megvilágítású teljesítményt és a filmhez hasonló dinamikatartományt kínál. 4K-s videók nyolcbites Motion JPEG tömörítéssel készíthetők 24p sebességgel, Full HD (1920 x 1080) felbontású videók pedig akár 1080/60p sebességgel is. A fényképezőgép képes mindegyik felbontásban, így 4K felbontásban is rögzíteni a belső CF kártyára, ezzel is javítva a mobilitást. A videojelek kiküldhetők külső felvevőkre is a beépített HDMI-csatlakozón keresztül, tömörítetlen YCbCr 4:2:2 jelként.


Az EOS-1D X alapfunkcióira épülő szerkezetben 18,1 megapixeles, teljes képmezős CMOS-érzékelő van. A 4K felbontású felvétel során a képpontok egy APS-H érzékelő méretének megfelelő területre vágódnak körbe, így nincs szükség a kép átméretezésére vagy nagyítására. Van lehetőség Super 35 mm-es crop használatára is Full HD felbontású felvételekhez - ez a filmoperatőrök számára lehet kényelmes, akik a Super 35 mm látómezőhöz szoktak. Full HD felbontás mellett 24, 25, 30, 50 és 60p képsebességre van lehetőség, az autofókusz 61 pontos. Képes sorozatfényképezésre, 18 megapixelen 12 képet tud másodpercenként rögzíteni, a 4Kp24 filmfelvétel pedig azt jelenti, hogy az egyes képkockák 8 megapixeles fotókként is megállják a helyüket, melyeket mintha egy EOS-1D Mark II-vel exponáltunk volna.


Az ipari szabvány időkód- és kodektámogatás, valamint egy sor választható tömörítési eljárás lehetővé teszi az egyszerű vágást és fényelést közvetlenül a felvétel után. EF Cinema fix objektívekkel együtt használva kreatív elmosásra és fényrögzítésre is van lehetőség. Mérete miatt extrém kicsi mélységélesség érthető el, elmosott hátterekkel, az akár 25 600-as ISO-érzékenység pedig kiváló minőséget és csökkentett zajt eredményez rosszul megvilágított helyzetekben is.

Az EOS-1D C kompatibilis több mint 60 EF objektívvel, a választható fókusztávolság 8-tól 800 milliméterig terjed. Az 1D C ugyan nagyon közeli testvére az 1D X-nek, de a Canon átdolgozta a hőkezelést, elkerülendő a hatalmas adatmennyiség feldolgozásából eredő túlhevülést. Emellett az 1D C-n van fülhallgató csatlakozási lehetőség.


Egy szoftvercsomaggal együtt érkezik, benne olyan programokkal, amelyek révén a fényképezőgéppel felvett 4K/Motion JPEG és Full HD/60p videók kiküldhetők egy külső monitorra, a képminőség romlása nélkül. Lehetséges vele továbbá a Canon Log Gamma funkcióval felvett videók kiküldése egy monitorra normál gamma-beállítás alkalmazása mellett. További speciális alkalmazások, így például a Picture Style Editor és az EOS Utility is lehetővé teszik a fényképezőgép különféle beállításainak módosítását egy PC-ről. A valós idejű folyamatok, így például a képstílusok szerkesztése és regisztrációja, vagy az eredmények ellenőrzése egy monitoron, kényelmesen elvégezhetők a helyszínen is egy PC vagy akár egy Mac segítségével - lehetővé téve a gyors korrekciót és garantálva a hatékony felvételt és utómunkát.

Októbertől lesz kapható, várható ára nem ismert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások