WP8 és webOS fejlemények

WP8 és webOS fejlemények

2012. május 29. 20:14, Kedd
Mialatt egyes hírek szerint több gyártó is a Windows Phone 8 debütálására készül saját megoldásaival, az eddig a HP-nál dolgozó megmaradt webOS fejlesztők nagy része a Google táborához csatlakozik, hogy az Androidot erősítse.

Egyszerre több hír is befutott a két mobil operációs rendszerrel kapcsolatban, így ezekről érdemes ismét egyszerre beszámolni. Elsőként arról adott hírt egy ausztrál weboldal (saját forrásokra hivatkozva), hogy az országban több gyártó is teszteli már saját fejlesztéseit, amelyek kivétel nélkül az új WP8 szoftverre támaszkodva hivatottak meghódítani a vásárlókat. A konkrétumok ugyan nem hangoztak el, ám néhány nevet és részletet elolvashatunk a cikkben.

Megemlítik például a Nokiát, amely állítólag a Lumia 900-ra nagyon hasonlító változattal kezdi meg ezt a felkészülést, eszerint a prototípus elülső kamerával is rendelkezik. A HTC és a Samsung szintén saját példánnyal indította el a tesztelési fázist, bár arról még nincs hír, hogy egyéb gyártók is csatlakoztak-e a társasághoz. Mivel a Windows Phone 8 várhatóan a jövő hónapban, a Microsoft Developer Summit alatt mutatkozik majd be a nagyközönség előtt, a hivatalos megerősítésre addig várnunk kell. Időközben azonban kiszivárgott, hogy az új verzió globális kereső funkciót tartalmaz majd, amely lehetővé teszi az átfogó keresések indítását, ahogy azt az Android és az iOS alatt már megszokhattuk.


A StatCounter adataira hivatkozva egy másik portál viszont arról ír, hogy a WP részesedése a Nokia hazai pályáján, Finnországban a legmagasabb, ez itt meghaladja a 7,5 százalékot, míg a többi országban ettől messze elmaradva, 2 százalék körül teljesítenek. Jellemző, hogy a listán hatodik Németországban alig 1,67, a hetedik Olaszországban 1,63, míg a tizedik Spanyolországban 1,43 százalékban mérik a pontos arányt (a webes böngészési adatok alapján), miközben az USA és az Egyesült Királyság be sem fért az első tízbe.

A HP háza táján viszont az szolgáltatott újdonságot, hogy az Enyo csapat (a webOS nyílt forráskódú változatáért felelős fejlesztők) nagy része a Google-hoz pártol át, és bár nem mindenki távozik a cégtől, a később elhangzott nyilatkozat szerint ez 99 százalék körül van, beleértve a legfontosabb, legnevesebb embereket is. A szoftver egyes funkciói így később az Androidban bukkanhatnak fel, bár erről még nem beszélnek az érintettek.

Listázás a fórumban