Az e-mail forgalomból következtetni lehet a népesség-vándorlásra

Az e-mail forgalomból következtetni lehet a népesség-vándorlásra

2012. június 26. 20:56, Kedd
A rostocki Max Planck Demográfiai Kutatóintézet (MPIDR) elkészítette a világ első olyan globális migrációs felmérését, amelynél az elküldött e-mailek milliót vették figyelembe.

A projekt során Emilio Zagheni, az MPIDR munkatársa több millió továbbított elektronikus levelet elemzett ki. A kutató arra volt kíváncsi, hogy a felhasználók milyen gyakran változtatják a tartózkodási helyüket. "Az eddigi nemzetközi migrációs becslések gyakran elavultak és alig fedik le egymást. Ezzel szemben a globális internetes adatok mindenki számára egységesek és gyorsan elérhetők" - jelentette ki a szakember.

A bevándorlók számát általában azért nehéz pontosan megállapítani, mert sokan csak egy darabig tartózkodnak egy helyen, illetve csak az érkezésük után sok idővel vagy egyáltalán nem jelentkeznek le a hivataloknál. A helyzetet súlyosbítja, hogy számos államban még azt sem határozták meg pontosan, hogy kiket tekintenek migránsoknak.


Országra, nemre és életkorra szűkítve megmondható, hogy nőtt-e a vándorlási arány

Emilio Zagheni és Ingmar Weber, a Yahoo! Research munkatársa a Yahoo! 43 millió regisztrált előfizetőjének elektronikus levélforgalmát elemezték ki. Arra voltak kíváncsiak, hogy a 2009 szeptembere és a 2011 júniusa közötti időszakban melyik felhasználó hol élt. Ennek megállapításához az IP-címeket, a pontos dátumot, a küldő születési idejét és nemét használták fel. Azokat minősítették migránsoknak, akik állandóan változtatták a tartózkodási helyüket. Zagheni és Weber így gyakorlatilag minden országnak elkészítették a migrációs térképét, illetve a bevándorlási irányokat.

A megszerzett információkból számos érdekes dolog derült ki. A gazdasági válság kezdete után nőtt az Egyesült Államokból kivándorlók aránya. Ugyanez mondható el a fejlett országok többségéről, kivéve Svájcról és Tajvanról. A válság enyhülésével ezek a folyamatok lelassultak. Általánosságban elmondható, hogy a nők sokkal fogékonyabbak a migrációra, mint a férfiak. "Amit találtunk az csupán a jéghegy csúcsa" - közölte Zagheni. A kutatók szerint finomított matematikai korrekciók és más digitális adatok, például a Twitter-üzenetek segítségével sokkal nehezebb migrációs kérdéseket is meg lehetne válaszolni. Többek között láthatóvá válnának, hogy hányan hagyták el az elmúlt hónapokban a fukusimai régiót.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások