Kódokat alig használó számítógépet fejlesztenek ki

Kódokat alig használó számítógépet fejlesztenek ki

2012. augusztus 20. 08:52, Hétfő
Az amerikai védelmi minisztérium kutatóügynöksége (DARPA) elindította az Unconventional Processing of Signals for Intelligent Data Exploitation (UPSIDE) projektet, amelynek keretében kódokat szinte egyáltalán nem használó új számítógépet akarnak létrehozni.

A DARPA által felügyelt program lényege, hogy az új számítógép ahelyett, hogy az előre megadott lépések alapján számolna, inkább logikus következtetéseket von le és így jut el az eredményekhez. A kutatóügynökség szerint azért van szükség új típusú számítógépre, mert a korszerű fegyverrendszereknek egyre több szenzor adatát kell kiértékelniük. Különösen a beérkező képek feldolgozása jelent komoly feladatot. Működési elvéből adódóan egy UPSIDE-rendszer jóval kevesebbet fog fogyasztani, mint egy hagyományos munkaállomás. A DARPA számos változást szeretne, a CMOS-technológiát például oszcillátorokkal váltaná ki.

Az UPSIDE a programozási feladatok számát a minimálisra csökkentené, mivel a rendszer alkalmazkodna a beérkező adatokhoz és önmagát szervezné meg a feladatok elvégzésére. A projekt első szakaszában egy szimulátorban tesztelnék az új alkatrészeket, ami 2014-ben zárulna le. Csak ezután terveznék meg az első UPSIDE-chipet, aminek folyamata egészen 2016-ig tartana.

Könnyen elképzelhető, hogy az UPSIDE programból is egyfajta verseny alakul majd ki a különböző kutatócsoportok között, ugyanakkor a DARPA egyelőre még nem közölte, hogy a győztes mekkora összeget nyerhet el, ezt a beérkezett javaslatok minőségének függvényében fogják megállapítani. Ez a gyakorlat nem szokatlan a kutatóügynökségtől, hiszen a Grand Challenge versenyt is hasonló módon szervezték meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások