Kémszoftverek kölcsönadott laptopokon

Kémszoftverek kölcsönadott laptopokon

2012. szeptember 30. 16:19, Vasárnap
Nem mindennapi kémkedési ügyet göngyölített fel a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC). Laptopkölcsönzők együttműködtek egy szoftverfejlesztő céggel és megfigyelték az ügyfeleiket.

Az ügyben a szoftverfejlesztő vállalkozás mellett összesen hét kölcsönző társaság érintett. A testület jelentése alapján a dolog lényege az volt, hogy a kölcsönadott készülékeket kémprogrammal látták el, majd a beépített webkamerák segítségével képeket készítettek a fiatalkorúakról, a szexelő párokról és a lengén öltözött személyekről. A vállalatok általában egy hétre vagy egy hónapra adták kölcsön a hordozható számítógépeiket. A felhasználók választhattak, hogy a határidő lejárta után vagy visszavitték az eszközöket, vagy meghosszabbították a kölcsönvételi szerződést, de meg is vásárolhatták a laptopokat.

A feltelepített kémszoftvert 420 000 alkalommal használták. A fényképek készítése mellett a vállalakozások így jutottak hozzá azokhoz a jelszavakhoz, amiket az érintett személyek közösségi portálokon, elektronikus postafiókokhoz és internetes banki szolgáltatások során használtak. Az FTC azt követelte, hogy az érintett cégek azonnal hagyjanak fel a jogsértő gyakorlattal.

A PC Rental Agent nevű alkalmazás Detective Mode funkciójának köszönhetően képes fotók és képernyőképek készítésére, illetve billentyűleütések figyelésére. A megszerzett információkat és fájlokat a DesignerWare rendszerébe továbbította, ezután pedig a kölcsönzőcégekhez kerültek. Az Egyesült Államokban bizonyos mértékig engedélyezik a hasonló szoftverek telepítését és alkalmazását, de csak azért, hogy megakadályozzák a laptopok ellopását vagy kikapcsolását. Az utóbbira akkor kerül sor, ha az ügyfél nem hajlandó kifizetni a kölcsönzésért járó összeget.

Claudia Bourne Farrell, az FTC szóvivője hangsúlyozta, hogy mivel nincs bűnüldözői jogosítványuk, ezért az ügyet átadták az illetékes szerveknek. A döntés innentől az ő kezükben. Mindenesetre aligha valószínű, hogy az amerikai nyomozók ennyiben hagyják a dolgot, az ügynek minden bizonnyal lesz folytatása.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások