Az Amazon 2 milliárd dollár adót takarított meg

Az Amazon 2 milliárd dollár adót takarított meg

2012. december 10. 08:35, Hétfő
Az Apple után újabb amerikai vállalat esetében derült ki, hogy a legális kiskapukat kihasználva milliárdos adófizetési kötelezettséget úszott meg.

Az Amazon a luxemburgi leányvállalatai segítségével több mint kétmilliárd dolláros európai és amerikai adófizetést takarított meg. Mindezt legális adózási kiskapuk igénybevételével érte el a cég. A részletekről a Reuters számolt be. A társaság az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt öt évben körülbelül 44 százalék adót fizetett az ott elért nyeresége után. A vezetők már jóval korábban megoldást kerestek arra, hogy miként adózhatnának legálisan kevesebbet. Kiderült, hogy Luxemburgban a szellemi tulajdonjogokkal bevételt szerző vállalkozásokra csupán hat százalékos nyereségadó vonatkozik. Adószakértőkre hivatkozva a Reuters ugyanakkor azt állítja, hogy - további trükkök segítségével - az adófizetési kötelezettség gyakorlatilag nulla százalékra csökkenthető.

A társaság 2004-ben alapította meg az Amazon Europe Holding Technologies nevű leányvállalatát, amely felvásárolta az anyacég szellemi tulajdonjogait, majd további leányvállalatoknak adta bérbe. A teljes európai online kereskedés az Amazon EU SARL társaságon keresztül bonyolódik. Azért, hogy az adófizetést minimalizálják, az Amazon EU SARL licencdíjakat fizetett a használt technológiák után az Amazon Europe Holding Technologies számlájára. S ha egy üzlet beindul... Jövő tavasszal egy újabb leányvállalatot is bejegyeznek Luxemburgban. Ez lesz az Amazon Publishing Europe, amely az angol nyelven publikáló szerzőkkel és kiadókkal való szerződéskötésért felel majd.

November elején az Apple kapcsán derült ki, hogy alig fizet adót a külföldi bevételei után. A kaliforniai óriás az elmúlt években szinte tökélyre fejlesztette az adómegtakarítási rendszerét. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. A módszert az Apple mellett még számos vállalat alkalmazza és a jelenleg hatályos törvények alapján teljesen legálisnak számít. Az Apple már az 1980-as években a "kreatív könyvelés" egyik úttörőjének számított és elsősorban az alacsony írországi adókulcsokból profitált.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások