2013-ban jön a konszernek háborúja

2013-ban jön a konszernek háborúja

2013. január 2. 18:32, Szerda
Az Apple, az Amazon, a Google és a Facebook között már az elmúlt hónapokban is komoly feszültség volt, azonban a helyzet idén eszkalálódhat, miután a cégek több fronton is szembekerülhetnek egymással.

A The Wall Street Journal cikke szerint a helyzet különösen két területen kritikus: a hardverek és az online keresések frontján. Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy az eddig alapvetően szoftverekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok - elsősorban az Amazon és a Google - immár a hardverpiac szereplőiként is megjelentek. Így szeretnének egyrészt több bevételre szert tenni, másrészt biztosítani ügyfeleik lojalitását és a szolgáltatásaik jövőjét, illetve növelni a befolyásukat. Mindez olyan stratégia, amelynek megvalósulása esetén szembekerülhetnek az Apple termékeivel és ajánlataival.

Az Apple elsősorban a szoftverekre összpontosít, de az iPad és az iPhone sikere miatt a hardverek is újra előtérbe kerültek. A Google a Motorola Mobility felvásárlásával nem csak értékes szabadalmakhoz jutott, hanem szert tett egy olyan gyártóra is, amelynek segítségével elkészítheti az Androidot futtató eszközeit. Az Amazon hasonló utat járhat be. Az online és a mobil keresés területén szintén szembenézhetnek egymással a konszernek. A Google piacvezető, de az Apple számára ott a Siri, míg a Facebook szintén érdeklődik e terület iránt. Nem véletlenül jegyezte meg Greg Sterling, az Opus Research munkatársa, hogy ez a négy cég minden piacon egymásra talál és harcol.


Az Apple defenzívába kényszerülhet. A Samsung, mint fő vetélytárs továbbra is megmarad, de hozzá felnőhet a Google és az Amazon is. Az iPad pozíciója egyáltalán nem biztos. A Google a táblagépek mellett alighanem okostelefont is piacra dob majd. Ráadásul a társaság szeretne egyre több szolgáltatást kínálni minél több felhasználónak. Ebben segíthet a Google Fiber-projekt, amelynek eredményeként a webes óriás internetszolgáltatóvá válhat. Emellett gőzerővel zajlik a Google Plus fejlesztése, ez pedig egyáltalán nem jó hír a Facebook számára. A közösségi platform jövőre elsősorban a mobil piacra koncentrálhat és igyekszik feledtetni az emberekkel és a befektetőkkel a tőzsdei problémáit.

A versenyfutás egyik nagy nyertese az Amazon lehet, amely rendkívül jó üzletpolitikával küzdötte fel magát online kereskedelmi platformból ismert és versenyképes konszernné. S természetesen nem feledkezhetünk meg a Microsoftról sem, valamint a nehéz helyzetben lévő Nokia és a Research In Motion is okozhatnak meglepetést. Azt szinte biztosra vehetjük, hogy a fejlesztéseket és a bejelentéseket tekintve a 2013-as év sem lesz unalmas.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások