Ultra HD és 8K felbontású Sharp tévék

Ultra HD és 8K felbontású Sharp tévék

2013. január 10. 23:53, Csütörtök
Energiatakarékos kijelző technológiát, Ultra HD felbontású paneleket és az AQUOS család nagy képátlójú LED televízióit vitte el a Sharp a CES-re. Bemutatták az első működő 8K televíziót is.

A Sharp közel húsz 60 colosnál nagyobb modellt jelentett be, továbbá kiállították a világ egyik legnagyobb képátlójú, 90 colos LED TV-jét. Több, Quattron technológiával készült modellt, valamint a 60", 70" és 80" méretkategóriában is nagyobb választékot, új, vékony formatervezésű készülékeket is kipróbálhattak a kiállítás látogatói. A 2013-as AQUOS LED TV kínálatban új, vékony formatervezésű készülékeket mutattak be, melyeknél a káva kivételesen vékony és oldalai mintha eltűnnének. Szálcsiszolt alumínium káva díszíti a 7- és 8-sorozat készülékeit, az utóbbi sorozat modelljei gyémánt-vágású élekkel és ezüstös borítással rendelkeznek. A 8-as sorozat dizájnját ezen felül lekerekített élű, valamint ezüstözött O-alakú állvány jellemzi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Minden nagyképernyős AQUOS LED TV kétmagos processzorral szerelt okos TV is egyben webböngészővel és beépített Wi-Fi funkcióval. Az új háttérkép módban az előre telepített műalkotások vagy egy csatlakoztatott USB meghajtón található családi képek csökkentett fényerővel jelennek meg, múzeumi körülményekhez hasonlóan. A kiemelt szériának számító 8-as sorozat különlegessége a Super Bright funkció, amely egy intelligens kontrasztvezérlőt és egy fényerősebb kijelzőt kombinál. Előbbi folyamatosan elemzi a képjelet, és szabályozza a világos tárgyak fényerejét a képernyőn, miközben a képernyő többi részén megőrzi a sötét tónusokat.

A Sharp elsősorban a nagyobb képátmérőjű televíziók piacán vár növekedést. "Egyszerű a dolog - a fogyasztók nagy képernyőre vágynak kiváló képminőséggel" - mondta John Herrington, a vállalat amerikai marketingvezetője. A kínálat legnagyobbja továbbra is a 2012 júniusában bemutatott 1,2 méter magas és 1,8 méter széles, 90 colos képátlójú példány 1080 pixeles HD felbontással. A LED TV továbbra is megtalálható a 2013-as AQUOS termékkínálatban. Súlya csak 63 kilogramm, és kevesebb, mint 13 centiméter vastag, így a készülék a falra is felszerelhető. A LED technológiának köszönhetően olyan energiatakarékos, hogy működtetése csak 28 dollárba kerül évente.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Sharp a CES 2013 kiállításon mutatta be legújabb fejlesztését, az IGZO (indium-gallium-cink-oxid) félvezetőt, és első olyan termékeit, amelyeknél már az erre épülő kijelzőket alkalmazzák. Az IGZO váltja az iparágban általánosan használt amorf szilíciumot, a vékony film tranzisztorokban (TFT) aktív rétegként alkalmazott anyagot. Tranzisztorai számottevően kisebbek a hagyományos LCD-knél és nagyobb elektron-mobilitással rendelkeznek, ezáltal több adat jeleníthető meg egy ilyen kijelzőn, ami részletesebb képet eredményez. Mivel az IGZO képes megőrizni a képernyőn megjelenített adatokat egy bizonyos ideig anélkül, hogy frissítené azokat (még akkor is, ha a tranzisztor nincs feszültség alatt), így kisebb a fogyasztása. Erre épül például a kiállított PN-K321 modell, egy érintőképernyős monitor ultranagy, 4K × 2K felbontással (3840 × 2160 pixel). Ez négyszer nagyobb, mint a Full HD, és csak 35 mm vastag. Várhatóan februárban kerül forgalomba, először az USA-ban.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Sharp a Quattron technológia következő generációját is bemutatta a 2013-as CES-en. A technológia egy sárga pixellel egészíti ki a hagyományos piros-zöld-kék alpixel-struktúrát, és a következő generációban lehetséges lesz ezeknek a színeknek az önálló vezérlése és használata, így egyetlen pixelben dupla felbontás érhető el. Ez egy 1080p felbontású panel tényleges felbontását Ultra HD-szerű szintre emelheti videók, állóképek, valamint webalapú szövegek esetében. Speciális jelfeldolgozást is alkalmaz, amivel a 1080p felbontású kép 4K-ra skálázható fel. A társaság várhatóan 2014-ben mutatja be következő generációs Quattron technológiával rendelkező termékeit.

A 3D-t sem hanyagolják, tizenegy típus rendelkezik Full HD 1080 pixeles felbontással, aktív 3D technológiával, a passzív 3D felbontás kétszeresét nyújtva ezáltal. Újdonság 2013-ban a Bluetooth 3D szemüvegek alkalmazása, amelyek interferencia mentesek. Ugyan ebben az árkategóriában a külön házimozirendszer már valószínűleg alapvető, de azért a 7-es és 8-as sorozat modelljei megkapták a Yamaha DSP technológiát és egy 15 Wattos mélysugárzót, amivel összesen 35 Wattos teljesítményt nyújtanak.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az Ultra HD felbontású termékek az otthoni felhasználású, nagyfelbontású 4K kijelző technológia következő generációját jelentik. Ezeknek egyből két termékvonalát prezentálták, melyek már idén megtalálhatók lesznek a boltokban. A cég bepillantást engedett a nagyfelbontás jövőjébe, amikor működés közben mutatta be a 8K felbontást egy 85”-es képátlójú TV-képernyőn. A 8K elnevezés a 7680 x 4320 felbontást takarja, ami egy HD TV felbontásának 16-szorosát jelenti.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások