Félmilliárd készülék felett az Apple

Félmilliárd készülék felett az Apple

2013. január 24. 23:08, Csütörtök
A Google után az Apple is közzétette negyedéves eredményét, ebben pedig több rekordról is beszámoltak. Az összkép kedvezőnek látszik, a befektetők mégsem teljesen elégedettek a céggel.

A hivatalos közleményben megtaláljuk a fontosabb számokat, ezek között pedig akad olyan, amely meghaladta az előzetes várakozásokat, ám néhány adat végül azok alatt maradt. Fontos előrelépésről adtak hírt az iOS-készülékek, valamint a szolgáltatások terén, míg egyes területeken egyértelmű a visszaesés.

Az Apple az első negyedévben eszerint összesen 54.5 milliárd dollár bevételre tett szert, amely éppen csak elmaradt az elemzői számításoktól. Ez ugyan hatalmas összeg, a különbség miatt azonban sokan mégis óvatosan néznek a cégre, amely az utóbbi időben mintha elvesztette volna korábbi varázsát. Nem lehet azonban eltagadni, hogy ez a szám már önmagában is rekordot jelent, ahogy az egyetlen negyedév alatt eladott 47,8 millió iPhone is annak számít. A részvényenkénti csaknem 14 dolláros bevétel szintén nem hangzik rossznak, míg a nettó profit az egy évvel korábbihoz hasonló, ezúttal 13,06 milliárd dollár volt.


A darabszámot ezerrel, a bevételt millióval kell szorozni

A cég az új üzleti periódus első három hónapja alatt több mint 75 millió iOS-készüléket értékesített, ezzel pedig a teljes szám meghaladta az 500 milliót (tavaly nyáron még 400 milliónál tartottak). Az iPad táblák szintén jól szerepeltek, ezekből 22,9 millió darab fogyott, a Mac számítógépek és iPod lejátszók terén azonban csökkent az érdeklődés, ezekből mindössze 4,1 millió, illetve 12,7 millió példány talált gazdára. A bevétel nagy része (20,3 milliárd dollár) ezúttal is az USA-ból eredt, ám a többiek gyorsan zárkóznak, Kínában például kétharmadával, míg Japánban és az ázsiai-csendes-óceáni régióban 88-89 százalékkal javult az egy évvel korábbi adat. Az iCloud felhő platform felhasználóinak száma eközben elérte a 250 milliót, ami nyilván szintén a gyorsan fogyó hordozható eszközöknek köszönhető.

A befektetők visszhangja egyelőre vegyes, ők a szép adatok mellett a romló Mac eredmények, valamint az egymással vetélkedő iPad változatok és az alkatrészhiánnyal küszködő iPhone készülékek miatt aggódnak.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások