Szabadon szervezkedhetnek a Foxconn munkásai

Szabadon szervezkedhetnek a Foxconn munkásai

2013. február 5. 10:07, Kedd
A tajvani gyártó engedett a közvélemény és a jogvédő szervezetek nyomásának, s bejelentette: engedélyezi dolgozóinak szakszervezetek alapítását.

Az óriáscég lehetővé teszi az üzemi tanácsok megválasztásához szükséges titkos választások megtartását. A Financial Times értesülései alapján a Foxconn azt akarja elérni, hogy a fiatal munkavállalók az eddiginél jobban képviselhessék magukat és az érdekeiket anélkül, hogy a menedzsment beleavatkozna a dologba. A társaság jelenleg Kína legnagyobb munkaadójának számít, az üzemeiben több mint 1,2 millió embert foglalkoztat.


Az elképzelések szerint a Foxconn szakszervezetek egyesülésének bizottságába 20 tagot és egy elnököt választanának meg. A voksolás minden esetben titkos lenne és az alkalmazottak a szavazataikat teljesen anonim módon adhatják majd le. Az elnököt és a tagokat öt évre választják meg. A kínai újévvel kapcsolatos ünnepségek után meghirdetik azokat az előadásokat, amelyek megismertetik a munkásokat a voksolási folyamattal. Ugyan jelenleg is vannak szakszervezeti bizottságok a gyártónál, azonban ezeket eddig nem demokratikus módon választották meg, hanem általában vezető munkatársakat ültettek az élükre.

A legtöbb fiatal munkavállaló nincs is tisztában azzal, hogy mi egy szakszervezet és mik a feladatai. A közeljövőben várhatóan 18 000 szakszervezeti bizottság tagjairól és elnökeiről születhet döntés, a jelenlegi tisztségviselők mandátuma ugyanis idén, illetve jövőre jár le. A posztokért bárki versenybe szállhat, aki elég ambíciózusnak érzi magát. Ugyan a Foxconn üzemeiben már tavaly nyáron javult a munkaügyi helyzet, de ennek ellenére 2012 szeptemberében lázadás tört ki, majd 2000 ember verekedett össze. Idén januárban pedig az egyik beszállító gyáránál a rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt több mint ezren vonultak az utcára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások