Amerikai szankciók a kémkedő államok ellen

Amerikai szankciók a kémkedő államok ellen

2013. február 25. 08:32, Hétfő
Az Amerikai Egyesült Államok bemutatta az új kiberbűnözés és IT-kémkedés elleni stratégiáját. A csomag egyik fő elemeként kereskedelmi szankciókat léptetnek életbe az olyan országok ellen, amelyek amerikai cégek ellen kémkednek.


Eric Holder
Szankciókat léptethetnek életbe akkor is, ha egy állam illetéktelen hozzáférést szerez az amerikai szellemi tulajdonhoz. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter kiemelte: a stratégia egyfajta együttműködési lehetőséget jelenthet a hasonlóan gondolkozó kormányokkal, akik készek a szellemi tulajdont megsértő, illetve az USA biztonsági érdekeit veszélyeztető országok ellen kereskedelmi szankciókat és minden lehetséges bűnüldözési eszközt bevetni.

Az új csomag közvetlenül elsősorban Kína ellen irányul. A kínai támadók 2010 óta összesen 17 alkalommal próbálták sikeresen vagy sikertelenül megszerezni az Amerikai Egyesült Államok kereskedelmi titkait. Ugyan közvetlenül nem érhetik vádak Pekinget, azonban sok biztonsági szakértő úgy véli, hogy Kína vagy elrendeli vagy támogatja az ilyen jellegű akciókat.

Holder az IT-bűnözést és az IT-kémkedést egy olyan jelentős és folyamatosan növekvő fenyegetésnek nevezte, amely nem csak az amerikai gazdaságot, de a nemzeti érdekeket is veszélyezteti. Az internet és a számítógépek elterjedése ugyan számos új lehetőséget teremtett többek között a gazdaságnak is, de ugyanakkor egyszerűbbé is tette a titkok ellopását. Több neves amerikai társság is fontos adatok, például kutatási eredmények elvesztéséről számolt be. Ezek az eredmények - az innovatív technológiák segítségével - előnyt jelenthettek volna a piacon e vállalatok számára. Az új stratégiát 120 napig fogják tesztelni azért, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy valóban szükség van-e rá és eléggé hatékony-e.

A Mandiant amerikai biztonsági cég jelentésében azt írta: a kínai fegyveres erők egyik egysége tehető felelőssé a tengerentúli társaságok elleni hackertámadásokért. A kínai külügyminisztérium cáfolta a vádakat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások