PR2 - az öntanuló robot

PR2 - az öntanuló robot

2013. március 4. 14:26, Hétfő
Háztartási robot, amely takarít, főz, mos és tanul is? Nos, tudósoknak köszönhetően mindez már közel sem álom, hanem valóság.

A PR2 nevű robot pattogatott kukoricát is tud készíteni, az ehhez szükséges ismereteket pedig saját maga szerezte meg, méghozzá az internetről. A robot fogott egy fazekat és rátette a rezsóra, majd kinyitott egy fiókot és elővette a kukoricaszemeket tartalmazó dobozt. Ezután felemelte a fazék fedelét, beleöntött kisebb mennyiségű kukoricaszemet és bekapcsolta a tűzhelyet. Két perccel később már el is készült a pattogatott kukorica és Moritz Tenorth brémai informatikus elégedetten szemlélhette a végeredményt.


A PR2 legnagyobb előnye, hogy képes tanulni; minden olyan információt, amire szüksége van, képes megszerezni a világhálóról. "Többek között kezelési útmutatókat és online boltok ajánlatait tanulmányozza, ezáltal pontosan tudja, hogy az egyes tárgyak miként néznek ki és hogy mi található például a hűtőszekrényben" - tette hozzá Michael Beetz, a Brémai Egyetem professzora.

Beetz és kollégái azonban szeretnék, ha a robot még tovább fejlődne. A program része egy európai uniós kutatóprojektnek, amelyben a Brémai Egyetem hét európai partnerrel dolgozik együtt. A fő feladat az, hogy a robotokat felkészítsék a különböző helyzetekre, hogy azokat megértsék és megfelelően tudjanak reagálni rájuk. Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben le kell egyszerűsíteni a robotok programozási folyamatát. A célok között szerepel az is, hogy a lehető legtöbb tudást a robotok az internetről szerezzék meg és az embereknek csupán a finomításokat kelljen elvégezniük.


Átlagemberek is képesek bármire betanítani a robotot

A szakemberek szerint a jövő robotjai elleshetik majd az emberek egyéni stílusát, ugyanúgy önthetik majd a vizet a virágra, mint mi, de ez lesz igaz a vasalásra és más tevékenységekre is. A fejlődés ellenére Robert Gassner, a berlini intézet munkatársa azzal számol, hogy még legalább évtizedekig fog tartani, amíg a technika annyira kiforrott lesz, hogy megjelenhetnek a családi robotok, ráadásul ezek kezdetben csillagászati összegekbe kerülnek majd. Beetz viszont olyan robotokat akar létrehozni, amelyek segítenek az idős és rászoruló embereknek, akár a legegyszerűbb feladatok elvégzésében is. Ezek már tíz éven belül megjelenhetnek.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások