Felbukkant az iPhone korai prototípusa

Felbukkant az iPhone korai prototípusa

2013. március 13. 21:29, Szerda
Időnként felbukkannak bizonyos termékek prototípusai. Ilyenkor mindig érdekes szembesülni azzal, hogy egy - egy népszerű készüléknek miként néztek ki az első változatai.

Az Ars Technica birtokába jutottak az iPhone egyik első prototípusának 2005-ből származó fényképei. Az eszköz inkább egy nagy méretű táblára hasonlít, mint okostelefonra; meglehetősen vastag és elég érdekesek a rajta található portok is. Gyakorlatilag a képernyő alá kerültek a különböző chipek, a csatlakozók és maga az alaplap is.


Az online portál állítása szerint a felvételek egy egykori Apple-dolgozótól származnak, aki számos hardverprojektben vett részt a 2000-es években. Az iPhone prototípusát már 2005-ben elkészítették és meglehetősen távol áll a 2007-es végső változattól. Képernyője 12,7 cm széles és 17,8 cm magas, így jóval nagyobb az iPhone 3,5 collos képátlójú kijelzőjénél. Emellett közel sem könnyű darab, a vastagsága is 5 cm. Ennek ellenére az Ars Technica informátora elmondta, hogy nagyon hatásos volt, amikor a prototípuson az OS X egyik változatát futtatták.


Szokatlan az is, hogy a készüléken USB-port mellett Ethernet, sőt, soros portot is láthatunk, aminek oka, hogy így akarták megkönnyíteni a fejlesztők munkáját. A beépített processzor a Samsung S3C2410 egyik elődje, amit az ARM készített el és amelynek az órajele 200-233 MHz volt. Összehasonlításul: az iPhone készülékekbe egy 620 MHz órajelű ARM11 chip került, amelynek az órajelét 412 MHz-re csökkentették.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások