400 Gbps-os Ethernet és LTE-utód a láthatáron

400 Gbps-os Ethernet és LTE-utód a láthatáron

2013. április 7. 12:03, Vasárnap
Az Ethernet szabványok kidolgozásáért felelős szervezet a vezetékes elérések terén tartana lépést a növekvő igényekkel, míg a Huawei már az LTE után következő generáción dolgozna.

Az ágazat minden szereplője egyetért abban, hogy az internet és a helyi hálózatok forgalma rohamos ütemben nő, ennek elfogadásához nem is kell különösebb rálátással bírni a területre. Néhány évvel ezelőtt az Ethernet terén még a 100 Gbps tűnt szinte elérhetetlen álomnak (ez a szabvány a tervezett időpontra, 2010-re el is nyerte végleges formáját), ma azonban ez is kevésnek tűnik, így megindult a munka a következő generáción.

Az IEEE a növekvő felhasználói igényekkel indokolta, hogy létrehozta a szabvány kidolgozásáért, az alapok lerakásáért felelős kutatócsoportot. Az ebben helyet kapó szakemberek a 400 Gbps-os Ethernet technológia részletein dolgoznak majd, amely az elkövetkező években megfelelő kapacitást biztosíthat - amíg a változó körülmények miatt ezt is meghaladjuk. Tavaly már elkészült egy részletes jelentés, amelynek készítői arra figyelmeztettek, hogy a hálózatok forgalma évente nagyjából felével növekszik majd, így 2015-re biztosítani kell a másodpercenkénti 1 terabit adatátviteli sebességet, ez pedig 2020-ra már ennek tízszerese lesz, nincs tehát idő a megállásra, még akkor sem, ha a technológia éppen idén ünnepli 40. születésnapját.

A Huawei eközben a mobil vonalon készül új fejlesztésekkel, egészen pontosan az LTE-t majdan leváltani hivatott 3GPP (third Generation Partnership Project) Release 12 specifikációnak megfelelő technológiával. Elsődleges céljuk, hogy az adatforgalom esetében most nagyjából 100 Mbps körül húzódó felső határt egészen 1 Gbps-ig tolják ki, ám ehhez még komoly erőfeszítésekre, a szabvány véglegesítése után pedig hatalmas beruházásokra lesz szükség, ami nyilván évekig elhúzódhat (ahogy az egyébként az LTE esetében is történt).

Érdemes megjegyezni, hogy a 4G szabványokkal kapcsolatos eredeti elvárás szerint azoknak a gyorsan mozgó járművek (autók, vonatok) esetében 100 Mbps, míg a gyalogosok számára 1 Gbps átviteli sebességet kell nyújtaniuk, ettől azonban az először elkészült LTE és WiMAX szabványok messze elmaradtak. Ez persze nem tartja vissza a szolgáltatókat attól, hogy az LTE (sőt még a HSPA+) eléréseket is 4G-ként tüntessék fel, ám a valódi negyedik generáció majd csak az LTE Advanced technológiával válik elérhetővé számunkra, ami a mindennapokban is 100 Mbps és még gyorsabb átvitelt biztosít.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások