2010-re itt a 100 Gbps-os Ethernet

2010-re itt a 100 Gbps-os Ethernet

2006. november 29. 08:49, Szerda
Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) szakmai szervezet különleges kutatócsoportja arról számolt be, hogy néhány éven belül az 100 Gbps-os sebességet is elérhetik az Ethernet hálózatok, az új eszközök pedig már 2009 végére a boltok polcaira kerülhetnek.

Az Ethernet szabvány mintegy 30 éves múltra tekinthet vissza. 10 Mbps-os sebességével ha­mar népszerűvé vált a vállalati LAN-ok kö­ré­ben, amelyet később a 100 Mbps-os Fast Ethernet, a Gigabit Ethernet, majd a 10-Gigabit Ethernet kö­ve­tett. Szab­vá­nyo­sításukat követően sza­bad lett a ver­sen­gés a gyár­tók között, az alacsony ár pedig hozzájárult a széles körben való elter­jedéshez. A júliusban alakult csoport fő célja annak kiderítése volt, hogy mi legyen az a célsebesség, melyet az IEEE el kíván érni következő szabványával.

"Ez nem az utolsó ilyen találkozás. Újra összehívjuk majd, hogy tovább növelhessük a sebességhatárt" - fejtette ki John D'Ambrosia a kutatócsoport vezetője a jövőbeni célokat a Computer World oldalán. A szavazás eredményeképpen a 100 Gbps-os sebesség nyerte el a szavazatok szükséges 75%-át. Az indítványok között szerepelt a 40, 80, 120 Gbps-os sebesség is, ám kellő támogatottság hiányában elvetették őket. A csoport az időt és a szükséges befektetett energiát mérlegelte, szembeállítva a jövőbeni igényekkel.

Az eddigi szabványok kifejlesztésére alapozva D'Ambrosia szerint a 100 Gbps-os Ethernet termékek várhatóan 2009 vége és 2010 eleje között kerülnek piacra. A kihívások sokban hasonlítanak majd a korábbiakhoz, csak várhatóan még egy fokkal keményebbek lesznek. A fő problémák között szerepel a működés közben termelődő hő, az energiaszükséglet, valamint a hálózati eszközön lévő chipek közötti gyorsabb kommunikáció kialakítása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások