Naperőműről működtetné nevadai szerverközpontját az Apple

Naperőműről működtetné nevadai szerverközpontját az Apple

2013. július 2. 21:52, Kedd
A kaliforniai konszern naperőművet akar építeni a legújabb adatcentruma mellé. A létesítményt kizárólag tiszta forrásból származó energiával működtetné.

A naperőmű építése jelenleg is zajlik Renóban, a projektben az Apple mellett a Sun Power és az NV Energy nevű energiaszolgáltató vesz részt. A Fort Churchill Solar Array 55,4 hektár alapterületű és 18-20 megawatt teljesítményű lesz, évente 43,5 millió kilowattóra áramot fog termelni. A létesítmény nem csak az Apple szerverközpontját fogja ellátni árammal, hanem a fennmaradó mennyiséget betáplálja majd az NV Energy hálózatába.

A Reno Gazette Journal tudósítása szerint a naperőmű építése körülbelül nyolc hónapot fog igénybe venni és a működését a nevadai hatóságoknak is engedélyezniük kell. Az Apple hosszú távon szeretné mindegyik szerverközpontját tiszta energiaforrásból származó árammal üzemeltetni. A mostani beruházás 100 új munkahelyet jelent a régiónak és az Apple ezzel gyakorlatilag teljesíti a tavaly júniusi ígéretét.

A Greenpeace korábban bírálta a felhőszolgáltatásokat üzemeltető társaságokat, mondván: ezek a platformok hatalmas árammennyiséget fogyasztanak. A környezetvédelmi szervezetnél az Apple "piszkos cégnek" számított, mivel alapvetően szén- vagy atomerőműből nyert áramot használt, de most megdicsérte az Apple-t és a módosított stratégiáját. Gary Cook, a Greenpeace International szóvivője hangsúlyozta: a nevadai projekt azt mutatja, hogy a vállalat megtartotta azzal kapcsolatos ígéretét, hogy az iCloud szolgáltatást 100 százalékban megújuló energiákból fogja működtetni. David Pomerantz szóvivő hozzátette, hogy az Apple által bemutatott részletek több millió felhasználót tölthetnek el megnyugvással abban a tekintetben, hogy a cég a saját internetes szolgáltatásait tiszta energiával üzemelteti.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások