Hatalmas árammennyiséget fogyasztanak a felhőszolgáltatások

Hatalmas árammennyiséget fogyasztanak a felhőszolgáltatások

2012. április 21. 06:35, Szombat
A számítási felhő tekintetében tiszta és piszkos cégekre osztható fel az IT-világ. Előbbi csoportba a Google, a Facebook és a Yahoo, míg az utóbbiba az Apple, az Amazon és a Microsoft sorolható.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet ezúttal azt vizsgálta, hogy az IT-óriások milyen forrásból biztosítják a szerverközpontjaik működéséhez szükséges árammennyiséget. A How clean is your cloud? (Milyen tiszta a felhőd?) című anyag szerint a cégek többsége szén- vagy atomerőműből nyert áramot használ, különösen igaz ez az Apple, Amazon, Microsoft trióra. Ezzel szemben egyre több társaság használ megújuló energiaforrásokból származó áramot, ebbe a csoportba tartozik a Google, a Yahoo és a Facebook.

A piszkos áramfogyasztóknak minősített konszernek közül kiemelkedik az Apple, amely az iCloud szolgáltatásához szükséges energia 55 százalékát szén-, míg 28 százalékát atomerőművekből szerzi be. Az Amazonnál ugyanez az arány 34, illetve 30 százalék, míg a Twitternél 35,6 és 12,8 százalék. Ugyanakkor a Salesforce, az IBM, a Hewlett-Packard vagy éppen az Oracle vezetőinek is bőven van tennivalójuk ezen a területen. Az Akamai külön dicséretet kapott azért, mert a vizsgált vállalatok közül elsőként hozta nyilvánosságra a széndioxid-kibocsátását összefoglaló jelentését.


Behatóan vizsgálták az adatközpontok áramellátását

"Az olyan innovatív és nyereséges társaságok, mint az Apple, az Amazon és a Microsoft piszkos szén- és atomerőművekből származó áramra építenek, mintha ez az ügyfeleiknek mindegy lenne. Pedig erről szó sincs, a múlt századi áramtermelési mód nem illik a magukat innovatívnak mondó cégekhez. A felhő-alkalmazásokkal kapcsolatos minden egyes kattintás felgyorsítja a klímakatasztrófához vezető utat" - jelentette ki Gerald Neubauer, a Greenpeace energiaügyi szakértője.

"Egyes szerverközpontoknak annyi energiára van szükségük, mint 250 000 európai háztartásnak. Reméljük, hogy a jelentésünkkel elérhetjük, hogy a társaságok zöme átgondolja az álláspontját ebben a kérdésben. A számítási felhőt tiszta energiával kell ellátni" - tette hozzá Claudia Prinz, a Greenpeace munkatársa. A szakember főként amiatt aggódik, hogy a számítási felhő területen folyamatban lévő robbanásszerű növekedés oda vezethet, hogy egyre nagyobb lesz a kereslet a szén- és atomerőművekből származó áram iránt. Problémát jelent még, hogy számos piaci szereplő, köztük az Apple és az Amazon nem volt túlságosan nyitott a vizsgálat kapcsán, a szükséges információkat nem vagy csak részben tették elérhetővé a környezetvédelmi szervezet számára.

A Greenpeace azt javasolta a társaságoknak, hogy "jó régiókba" költözzenek és ott pozitív trendeket válthatnak ki. Ilyen "jó régió" lehet Németország, Írország vagy Hollandia. Ezek az államok azt tervezik, hogy 2020-ig az energiafogyasztásuk 30-40 százalékát megújuló forrásból fedeznék, ezzel szemben például Hongkongban ugyanez az arány 2020-ig mindössze százalék lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások