Az Apple mellett foglalt állást az Obama-kabinet

Az Apple mellett foglalt állást az Obama-kabinet

2013. augusztus 5. 17:34, Hétfő
A Fehér Ház nem hagyta magára a kaliforniai konszernt a Samsung elleni vitában. Michael Froman amerikai kereskedelmi megbízott eltörölte a cég korábbi termékeire vonatkozó importtilalmat.

Aligha mondható, hogy meglepő fordulat történt az Apple kontra Samsung vitában. Mint ismeretes, a kérdésben az Obama-kabinetnek is állást kellett foglalnia, el kellett döntenie, hogy megvétózza vagy elfogadja a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság (ITC) korábbi döntését. Az ügy így Michael Froman amerikai kereskedelmi megbízott, Barack Obama amerikai elnök egyik legfontosabb tanácsadója elé került, aki úgy döntött, hogy feloldja az ITC által korábban elrendelt és az Apple régebbi termékeire (iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 3G, iPad 2 3G, iPad 3) vonatkozó importtilalmat.

A Samsung azért bizakodhatott, mert a Fehér Ház csak nagyon ritkán szokta megváltoztatni az ITC döntését és felfüggeszteni vagy eltörölni a hozott vétót. Legutóbb ilyesmi 1987-ben történt, így a mostani döntés jelzésértékű. Az Apple egyébként sem szenvedett volna hatalmas károkat az importtilalom miatt, hiszen az kizárólag az Amerikai Egyesült Államok területére vonatkozott volna és csak régebbi modelleket érintett volna. Froman azzal indokolta a döntését, hogy az ITC tilalma az egyik technikai szabvány alap szabadalmán alapult és ezekre különleges szabályok vonatkoznak. E szabályok szerint ezeket a szabadalmakat tisztességes feltételek mellett és a vetélytársak diszkriminálása nélkül szabad csak licencelni.

A Samsung természetesen csalódottan fogadta a döntést, míg Kristin Huguet, az Apple szóvivője üdvözölte a vétót, mondván az hozzájárul az innovációhoz. A vita nem ért véget, hiszen az ITC augusztus 9-én tárgyal a Samsung készülékeire vonatkozó Apple-beadványról, amelyek célja szintén az, hogy az ITC rendeljen el importtilalmat a dél-koreai gyártó termékeire.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások