Angol hatósági fellépés a Guardiannál Snowden miatt

Angol hatósági fellépés a Guardiannál Snowden miatt

2013. augusztus 21. 17:06, Szerda
A londoni napilap székházának pincéjében megsemmisítették azokat az adathordozókat, amelyek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt alkalmazottjától, Edward Snowdentől kapott titkos iratokat tartalmazták.


Alan Rusbridger
A The Guardian főszerkesztője közölte, hogy a törlés az illetékes brit nemzetbiztonsági szerv (GCHQ) két emberének felügyelete mellett "az elmúlt körülbelül egy hónapban" történt. Alan Rusbridger szerint a megsemmisítést megelőző hetekben folyamatos nyomás nehezedett az újságra a brit kormány részéről, hogy adja át vagy semmisítse meg az Edward Snowdentől kapott anyagokat. Az orosz külügyi szóvivő bírálta a brit hatóságok fellépését a napilappal szemben, szerintük London kettős mércét alkalmaz az emberi jogok terén, amikor a The Guardianre nyomást gyakorol. Alekszandr Lukasevics kijelentette, hogy a brit napilappal szemben alkalmazott lépések ellentmondanak London nyilatkozatainak, amelyek szerint elkötelezett az általános emberi jogok, ezen belül is a sajtószabadság, az újságírók jogainak tiszteletben tartása mellett.

"Úgy gondoljuk, indokolt, hogy a brit fél kellő figyelmet fordítson a nemzetközi jogvédő közösség jelzéseire, amelyek felhívják a figyelmet az alapvető emberi jogok megsértésének aggasztó folyamatára Nagy-Britanniában. Ebből le kellene vonni a szükséges következtetéseket, és nem kellene a nyomok eltüntetésének kétséges módszereivel foglalkozni" - fogalmazott tájékoztatóján az orosz külügyi szóvivő. Az amerikai férfi augusztus elsején nyert ideiglenes menedéket Oroszországban, és azóta ismeretlen helyen tartózkodik. Az NSA volt szerződéses alkalmazottja előbb Hongkongba menekült az Egyesült Államok hatóságai elől, ahonnan június 23-án érkezett Moszkvába és hetekig a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitjában tartózkodott.

Washington több alkalommal is kérte az orosz hatóságoktól Snowden átadását. Az informatikust kémkedéssel vádolták meg hazájában. Az ügy miatt Barack Obama lemondta az orosz államfővel, Vlagyimir Putyinnal szeptemberre tervezett moszkvai találkozóját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások