Minden eszközön egységes lesz a Windows

Minden eszközön egységes lesz a Windows

2013. október 10. 19:15, Csütörtök
Steve Ballmer, a Microsoft távozó vezérigazgatója az ITXpo nevű orlandói Gartner-szimpóziumon elmondta, hogy a fejlesztést abban az irányba akarják folytatni, hogy minden eszközön egyetlen Windows operációs rendszert lehessen használni.

Nem túl meglepően a cél az, hogy az asztali számítógépeken, a táblagépeken és az okostelefonokon egyaránt futtatható szoftvert készítsenek. Az új Windows már a következő fejlesztési ciklusban megvalósulhat. Ballmer szerint mindez azt jelenti, hogy közös, személyre szabható kezelőfelület és programozói interfész lesz, továbbá közös biztonsági architektúra és fejlesztői modell és az alapvető szolgáltatások is azonosak lesznek. Ez előbb vagy utóbb létrejön, a menedzser nem akart konkrét időrendet elárulni.


Ballmer egyúttal azt is bejelentette, hogy hamarosan megjelenik az Office irodai programcsomag iPad-kompatibilis változata. Azonban ez csak akkor valósul meg, hogy sikerül kifejleszteni a teljesen az érintőképernyőkre optimalizált interfészt. Ennek megalkotása már javában zajlik. Ésszerűnek tűnik, hogy az Outlook is megjelenjen az iPad készülékekre, de a távozó vezérigazgató szerint ezt az Apple aligha hagyná. Ballmer ezután beszélt arról a stratégiáról is, miszerint a Microsoft eszközöket és szolgáltatásokat egyaránt kínálna. Közölte: egy új világról van szó és képessé akarják tenni az embereket arra, hogy minden olyan dolgot elérjenek, ami nekik az életben leginkább fontos. Ebben a termékeik és a szolgáltatásaik csupán eszközt jelentenek a személyes és az üzleti célok elérésében. Nincs különbség aközött, hogy a felhasználóknak vagy a cégeknek fejlesztenek ki valamit, mert mindegyik esetben emberekről van szó.

Az előadásból kiderült az is, hogy a Microsoftnál érvényben van egy dizájnirányelv és minden alkalmazás ehhez igazodik. A dizájn- és interakciós szabályok középpontjában a Windows áll. A jövőben nem csupán az érintőképernyős, hanem a digitális tollas kezelés is különleges szerepet fog játszani. Ballmer kiemelte: hisz a digitális tollban rejlő lehetőségekben és hiszi, hogy sok rendszer jelenik majd meg ilyen eszközzel.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások