Castlevania: Lords of Shadow

Castlevania: Lords of Shadow

2013. október 13. 11:06, Vasárnap


Kiadó: Konami
Fejlesztő: Mercury Steam
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core 2 Duo E4600 2,4 GHz-es vagy AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4800+ processzor, Nvidia GeForce GT 330 vagy ATI Radeon HD 3600 grafikus kártya, 1 GB RAM, 15 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core 2 Quad Q8200 2,33 GHz-es vagy AMD Athlon II X4 620 processzor, Nvidia GeForce GTS 250 vagy ATI Radeon HD 6670 grafikus kártya, 2 GB RAM, 15 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Darksiders-sorozat, God of War-sorozat, Dante's Inferno
Kategória: külsőnézetes akció

A Spanyolországból származó Mercury Steam a múltban talán nem sok minőségi játékhoz adta a nevét, de a 2007-ben megjelent Clive Barker's Jericho után méltán említettük őket a legjobbak között. Mindezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy a mindmáig nagyszerűnek tekinthető horror-kaland után egyenesen a Konami kereste meg őket, méghozzá annak érdekében, hogy segítsenek feltámasztani a legendás Castlevania-sorozatot, ami igencsak hullámzó teljesítményt nyújtott az elmúlt években. 2010-ben aztán meg is jelenhetett a spanyol-japán kooperáció első közös gyermeke, ami a Castlevania: Lords of Shadow címet kapta a keresztségben, és hiába zsebelt be nagyszerű értékeléseket a konzolos változat, akkor teljesen reménytelennek tűnt egy PC-s átirat megjelentetése. A játékot így kis híján elfelejtettük már, de idén júniusban kiderült, hogy a Konami meggondolta magát, és a Climax Studios segítségével elkészítik a számítógépes verziót, méghozzá megszépült küllemmel, és rengeteg extrával ellátva, ezzel is kárpótolva a PC-s rajongókat a hároméves várakozásért.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ha ismerjük a Castlevania-sorozat gyökereit, akkor a játékkal való ismerkedés során az első és legfontosabb feladatunk, hogy felejtsük el mindazt, amit eddig ismertünk és szerettünk a névvel kapcsolatban. A fejlesztők ugyanis úgy határoztak, illetve azt az utasítást kapták a kiadótól, hogy az alapoktól kezdve gondolják át azokat a tulajdonságokat és összetevőket, amelyek eddig jellemezték a franchise-t, így bár sem a stílus, sem a sajátos megközelítés nem idegen a rajongók számára, de ennyire mai és ennyire nyugati talán még soha nem volt egyetlen múltban megjelent Castlevania-játék sem. Mindez már a történeten is megmutatkozik, amelyben ezúttal is egy Belmont-ivadékot irányíthatunk, de Gabriel - aki egyébiránt a Fény Testvériségének a tagja - már csak árnyéka azoknak a hősöknek, akik ez alatt a név alatt megszülettek a múltban.

Karakterünk ugyanis bár felesküdött arra, hogy megvédi a világot a sötét erőktől, Gabrielt azonban önző, sajátos célok is vezérlik, hiszen szeretné megtalálni azt a titkos hatalmat, amivel feltámaszthatná halott szerelmét. Nem egy díjnyertes történet, egyedinek sem tekinthető, de szerencsére a Castlevania: Lords of Shadow inkább a csodálatos körítés, a hangulat és a játékmenet triumvirátusa miatt lett igazán nagyszerű, sőt mi több, PC-n tulajdonképpen egyedülálló is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hiszen míg a konzolok bővelkednek a jobbnál jobb hack and slash akciójátékokban - God of War, Dante’s Inferno és így tovább -, addig számítógépeken még mindig hiánycikknek tekinthető a műfaj, habár az utóbbi hónapokban nem panaszkodhattak a PC-s rajongók sem. Az utolsó Darksiders után ugyanis egy nagyszerű Devil May Cry-reboot következett, most pedig itt az új Castlevania, ami a maga nemében szintén nagyszerűre sikeredett. Tény, hogy a Mercury Steam nem találta fel vele a kereket, de olyan ízlésesen szerkesztették meg az amúgy lineáris pályákat, és olyan változatos illetve hangulatos lett az összkép, hogy Gabriel oldalán szó szerint élmény lesz minden egyes perc.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások