Minden idők legerősebb vihara a Haiyan szupertájfun

Minden idők legerősebb vihara a Haiyan szupertájfun

2013. november 12. 07:57, Kedd
A Fülöp-szigeteken végzett pusztítás után Vietnamra is lecsapott a mostanra szerencsére már csak trópusi viharrá "szelídült" Haiyan szupertájfun, ami azonban így is minden idők legerősebb vihara lett.

November 2-án jelentették először a japán meteorológiai szolgálat munkatársai, hogy a Fülöp-szigetekről keletre érdekes légköri jelenségre bukkantak, melyet elsőre csak anomáliának véltek, ám két nappal később már tudták, hogy itt komolyabb a gond. Miután több ponton is sikerrel mérték az akkor már trópusi viharrá minősített jelenséget, kielemezték az adatokat és végül a legmagasabb kategóriába sorolták, azaz megkapta a szupertájfun címkét. A 313 kilométeres szélerősség minden idők legmagasabb mért adata, ráadásul a viharok besorolására használt Dvorak-skála is kiakadt, 8.0-ás érték felett még sosem mértek vele, a Haiyan viszont 8.1-et mutatott.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A Fülöp-szigeteken átvonult pusztító szupertájfun elképesztő károkat okozott és rengeteg halálos áldozatot hagyott maga után. Szombaton a hivatalos közlemények szerin 138 ember vesztette életét, vasárnapra ez a szám már 10 ezer felé emelkedett, Tacloban városa eltűnt a Föld színéről és elkezdődött a túlélésért folytatott harc. "Tacloban teljesen elpusztult" - nyilatkozta Andrew Pomeda tanár, az egyik túlélő. "Sokan eszüket vesztették az éhségtől vagy családtagjaik elvesztése miatt. A túlélők közül sokan erőszakosak lettek, kirabolják az üzleteket, a bevásárlóközpontokat... attól tartok, hogy maximum egy hét múlva az éhség miatt gyilkolni is fognak."

A kormányok természetesen már felajánlották a segítségüket és a különböző segélyszervezetek is elindították a szállítmányaikat. A Haiyan azonban hétfő estére elérte Vietnamot is, ahol pusztán a Fülöp-szigeti pusztítás fejleményeként már az előkészületek során bekövetkezett riadalom hatására 11-en vesztették életüket. Köztük volt egy újságíró is, aki szerette volna lefényképezni az időközben trópusi viharrá szelídült jelenséget, ám az úton balesetet szenvedett. Dél-Vietnamból 600 ezer embert sikeresen telepítettek ki.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A Haiyan hatására mindenesetre megjelentek már a téma szakértői is, akik szinte egyöntetűen a globális felmelegedéssel hozták összefüggésbe a utóbbi években tapasztalható viharokat. Elmondásuk alapján az óceánok felmelegedésének hatására egyre szélsőségesebb és pusztítóbb időjárási jelenségeket tapasztalhatunk majd. "Egy felmelegedési tendencia tapasztalható az óceánoknál és ennek a legfontosabb következménye a ciklonok intenzitásának növekedése lehet" - mondta Herve Le Treut, egy párizsi egyetem professzora és klimatológusa az egy nappal a Fülöp-szigeteki katasztrófa után Varsóban megtartott ENSZ konferencián.

Az eseményen döntés is született a melegház-hatás csökkentése érdekében és 2015-re szeretnének ebben jelentős eredményeket elérni. "Ami itt zajlik az nem játék" - közölte Christiana Figueres, az FCCC (az ENSZ éghajlat-változási keretegyezménye) vezetője. "Itt nincsenek oldalak, az egész emberiség a tét. Nincsenek győztesek vagy nyertesek, mindannyian nyerünk vagy vesztünk." Az ENSZ november 22-én újabb tanácskozást tart majd Varsóban.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások