Megirigyelte a Lytro sikerét az Apple

Megirigyelte a Lytro sikerét az Apple

2013. december 3. 08:43, Kedd
Az Apple ugyanolyan fényteres szabadalmat jegyeztetett be, melyre egész üzleti modelljét építette a Lytro. Utóbbi cég fényképezőgépe olyan képeket készít, melyeknél utólag mi választhatjuk meg a fókuszt.

A vállalat 2011 szeptemberében nyújtotta be szabadalmi kérelmét, de azt csak a napokban fogadta el az illetékes hivatal. A dokumentum egy olyan kamerarendszert ír le, mely ugyanazt a fénymezős technológiát használja, mely a Lytro újrafókuszálható fotóit híressé tette - és mely ezentúl már az iPhone-okban is megjelenhet. Persze ez még a távoli jövő, hiszen a mostani lépés csak a jogvédelmet jelenti.


Az Apple érdeklődése a téma iránt régóta ismert, hiszen Steve Jobs is találkozott a technológiát feltaláló Ren Ng-vel még a Lytro forgalomba hozása előtt. Azonban nem vette meg, ehelyett a cég mérnökei lemásolták a lényegét, illetve kibővítették, legalábbis ezt mutatja, hogy a mostani szabadalmat néhány hónappal az ominózus találkozó után nyújtotta be az Apple. A két szabadalom közötti különbség, hogy az Apple rendszere normál esetben az eddig megszokott nagyfelbontású felvételeket készít, de egy mikrolencsét is felhasználva már alacsonyabb felbontású újrafókuszálható fotókat állít elő. Ezen adapter használata opcionális. Ezzel szemben a Lytronál ez a mikrolencse ugyanígy távolítható és közelíthető a szenzorhoz, azonban teljesen soha nem távolítható el a fény útjából.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások