Szuperlassított felvételek egyszerű trükkel

Szuperlassított felvételek egyszerű trükkel

2013. december 9. 15:05, Hétfő
360 fokban 7200 felvétel másodpercenként egyetlen kamerával - ezt csinálta meg egy volt NASA rakétamérnök sok ötlettel, olcsó eszközöket használva.

Egy volt NASA rakétamérnök, Mark Rober fél évvel ezelőtt egy vakupáros és egy GoPro kamera felhasználásával olyan állványt készített, ami egy pont körül nagy sebességgel pörögve csinált nagyon profin kinéző lassított felvételeket. A rendszer továbbfejlesztése azonban akadályokba ütközött, ugyanis a GoPro utódjának szánt gyorsabb Phantom kamera már túl nagy és túl nehéz volt ahhoz, hogy a forgókarra lehessen helyezni, túl nagy gyorsulás érte volna. Ezért egy barátjával átalakította az állványt, és két tükröt helyezett rá, a kamerát pedig alulra, stabil pozícióba rakta. Tehát ahelyett, hogy a kamerát forgatná a két tükör forog, ezáltal minden oldalról rögzíteni tudja a középpontban történő eseményeket.


A rendszer közel sem tökéletes, ugyanis a tükrök miatt némileg romlik a minőség; az elsőre használt átlagos termékeknél emiatt a fény 30 százalékát vesztették el, de a jelenleg használt akril verziónál ez csak 4%. Szintén megoldandó feladat, hogy a kamera a tükrök miatt túl távol került a fényképezendő objektumtól; ha ezt egy 105 mm-es optikát használva küszöbölik ki akkor emiatt szintén fényt vesztenek, ami miatt még tűző napsütésben is túl sötét képeket kapnak. Most 50 mm-es lencséket használnak, ami ugyan elég fényt biztosít, de egyben távol is kerülnek a célponttól, az kicsi a képeken. Utómunkával a felesleget levágják és a fenti videóban látható 720p felbontásra igazítják - ez pixeltorzulást okoz. Szintén az 50 mm túlontul széles volta okozza az alacsony mélységélességet.

Tehát közel sem tökéletes az állvány, mégis viszonylag egyszerű eszközökkel olyan felvételeket lehet vele készíteni, amihez egyébként nagyságrendekkel drágább felszerelés kellene. Ha mindezt sikerül továbbfejleszteniük még jobb tükröket és néhány bérelt fényforrással, akkor 105 mm-es optikát használva minden eddiginél jobb felvételeket tudnak készíteni.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások