Komoly szerzői jogi problémákat hozhat a 3D-nyomtatás elterjedése

Komoly szerzői jogi problémákat hozhat a 3D-nyomtatás elterjedése

2014. február 3. 14:32, Hétfő
A Gartner piackutató cég elemzői azzal számolnak, hogy a 3D-nyomtatás több milliárd dolláros szerzői jogi vitákhoz vezethet.

A Gartner előrejelzései alapján a szerzői jogtulajdonosoknak 2018-ban már évente legalább 100 milliárd dolláros bevételkieséssel kell majd számolniuk. Az ok rendkívül egyszerű, Pete Basiliere, a piackutató cég kutatási igazgatója szerint a 3D-nyomtatók segítségével minden eddiginél egyszerűbbé válik minden lehetséges tárgy lemásolása, és ezzel párhuzamosan egyre nehezebb lesz megakadályozni a szerzői jogsértéseket. Ugyanakkor a 3D-másolás magasabb költségei megnehezíthetik a kalózok dolgát.

A szakértő úgy véli, hogy az emberi szervek 3D-nyomtatással való létrehozása és az ezen a területen megvalósuló előrelépések a következő években komoly vitát fognak eredményezni azzal kapcsolatban, hogy betiltsák-e ezeket a technológiákat. Basiliere hozzátette: ezt a vitát mindenképpen le kell majd folytatni, annak ellenére, hogy még csak mostanában került sor az első szervnyomtatási kísérletekre és az is nyitott kérdés, hogy a technológia mikorra lesz kiforrott. Azonban a kutatási igazgató szerint már maga az ötlet is sok emberben visszatetszést válthat ki. A különböző országokban eltérő jogi megoldások születhetnek, ezek a szabályozott engedélyezéstől egészen a teljes elutasításig terjedhetnek.

Az elemzők azzal számolnak, hogy a 3D-nyomtatás jelentős mértékben megváltoztathatja a gyártóipart. Az már most látható, hogy bizonyos anyagokból (kerámia, acél, titánötvözetek) különböző tárgyakat lehet majd létrehozni. A technológia lehetővé teszi olyan formájú termékek és tárgyak legyártását, amiket korábban a hagyományos eljárásokkal nem lehetett megalkotni, így fejleszthet ki például a General Electric új alkatrészeket a hajtőműveihez. További nagy segítséget jelent, hogy a 3D-nyomtatás segítségével egy bizonyos termékből vagy alkatrészből kisebb mennyiséget is olcsóbban lehet legyártani, ez pedig kiegyenlítheti az eljárás esetleges magasabb költségeit.

A szerzői jogsértésekre még nem igazán vannak felkészülve a gyártók. Jenny Lawton, a Makerbot stratégiai vezetője azt nyilatkozta: "Az előírásaink tiltják, hogy a kinyomtatott tárgyak bárkinek a szerzői jogát sértsék és elvárjuk, hogy az ügyfeleink tartsák magukat ehhez a szabályhoz."

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások