Jön az ingyenes Windows 8.1?

Jön az ingyenes Windows 8.1?

2014. március 4. 12:29, Kedd
Lapértesülések és egy kiszivárgott verzió azt támasztják alá, hogy a Microsoft komolyan fontolgatja egy ingyenes Windows 8.1 piacra dobását.

Mary Jo Foley újságírónak a forrásai megerősítették, hogy az amerikai konszern az új változattal akarja tesztelni, hogy lehet-e bevételeket szerezni egy ingyenes operációs rendszerrel. A Windows 8.1 with Binggel kapcsolatban először a Wzor nevű orosz informátor közölt részleteket, majd a The Verge - bennfentesekre hivatkozva - arról számolt be, hogy az új verzió számos alkalmazást és szolgáltatást tartalmazni fog. A Windows 8.1 with Bing ingyen vagy rendkívül olcsón lesz elérhető és a Microsoft elsősorban a Windows 7-tulajdonosoknak szánja frissítési lehetőségként. Az operációs rendszer - egy új licencmodell keretében - a PC-gyártók számára is hozzáférhető lesz.

Egy héttel ezelőtt arról írtunk, hogy a társaság az olcsó számítógépek és táblagépek gyártói számára 70 százalékkal olcsóbban adja az operációs rendszerét. Az új hírek alapján a vállalat egyre inkább a Bingben látja a jövőt, s a platform lehet a jövőbeli bevételek fő forrása. Foley úgy vélte: az információk azt támasztják alá, hogy a Microsoft menedzsmentje másképp gondol a Windows szerepére. A Windows és a Windows Phone kisebb vagy nagyobb mértékben már "powered by Bing" megoldásként kerülnek szóba. A cég ezzel megpróbál reagálni a csökkenő licencbevételekre, továbbá egy ingyenes Windows 8.1-verzió segíthetne abban, hogy növekedjen a OneDrive, az Office és a Skype felhasználói tábora.

Az ötlet nem új, ugyanis Craig Mundie kutatási vezető már 2008 szeptemberében a következőket nyilatkozta: "Be akarunk lépni a Google piacára és a szoftverterjesztést is át akarjuk alakítani. A programokat meg lehet vásárolni, lehet fizetni átalánydíjat a használatukért vagy reklámokat lehet elhelyezni bennük. Az alapítás óta mi az első két úton jártunk, azonban ha a harmadik utat választjuk, akkor az alkalmazások olcsóbbak lesznek a felhasználók számára. Ez számunkra egy új üzleti modell lehet."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások