Egyetlen Windows lesz

Egyetlen Windows lesz

2014. július 24. 13:11, Csütörtök
Gyakorlatilag hivatalossá vált, hogy az operációs rendszer új változata váltja majd fel a jelenlegi három platformot.

Jelenleg egyaránt elérhető a Windows 8/8.1, a Windows RT és a Windows Phone, amelyek a felületüket tekintve rendkívül hasonlóak, azonban a funkcióik szempontjából eltérőek. Ezen változtatna a Microsoft a jövőben, azzal, hogy egy egységes Windows-verziót ad ki. Satya Nadella, a konszern vezérigazgatója elemzőknek arról beszélt, hogy a Windows következő változata egyetlen operációs rendszerben egyesíti a mostani három kiadást, mindez azt jelenti, hogy az új szoftver számos képernyőméretet fog támogatni. Ballmer idejében még külön fejlesztőcsapata volt mindegyik verziónak, de Nadella szerint ez már a múlt.

A várhatóan 2015 áprilisában érkező Windows 9 egyaránt jól fog működni okostelefonokon, táblagépeken, laptopokon és asztali számítógépeken. A hírnek a felhasználók mellett a fejlesztők fognak leginkább örülni, hiszen így az eddiginél sokkal könnyebben készíthetik majd el a programjaikat a különböző eszközökre és a változtatás lendületet adhat a fejlesztéseknek.

A Microsoft már megtette az első lépést a megfelelő irányba, hiszen a BUILD 2014 konferencián bejelentette az úgynevezett univerzális alkalmazásokat, amelyek kódjai 90 százalékban újrafelhasználhatók egy új szoftververzió elkészítésekor. Amennyiben az elképzelés beválik, úgy a felhasználók egy programot több készüléken használhatnak majd. Mindezektől függetlenül a vállalati, illetve a fejlődő országokba szánt, Binggel egybeépített egyéb változatok nem szűnnek meg.

Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezérigazgatója tavaly októberben elmondta, hogy a fejlesztést abba az irányba akarják folytatni, hogy minden eszközön egyetlen Windows operációs rendszert lehessen használni. 2013 decemberében kiderült, hogy Threshold kódnév alatt egyesülnek az Xbox One, a Windows 8 alapú PC-k és a Windows Phone operációs rendszerei.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások