Testen viselt kamerák - Magyarországon is?

Testen viselt kamerák - Magyarországon is?

2014. október 3. 11:09, Péntek
Számos német tartomány, valamint az osztrák és a magyar rendőrség is érdeklődik a Body-Cam nevű rendszer iránt.

Peter Beuth hesseni belügyminiszter bejelentette, hogy 2015-től az egész tartományban alkalmazni fogja a rendőrség a testen viselt kamerákat. A frankfurti rendőr-főkapitányság egy éven át tesztelte a rendszert és az annyira meggyőző volt, hogy a koncepciót egész Hessenre kiterjesztik. "A hesseni rendőrség a feltalálója és az úttörője ennek a technikai újdonságnak, amely a rendőri munkát tartományi, szövetségi és európai szinten érezhetően biztonságosabbá teszi. Hessenben 72 kamerarendszert fogunk üzembe helyezni" - jelentette ki Peter Beuth.

A beszerzéssel kapcsolatos eljárást a tartományi rendőrség műszaki, logisztikai és igazgatási parancsnoksága készíti elő, a hesseni belügyminisztérium pedig kidolgozott egy ajánlást a testen viselhető kamerák használatára. A dokumentum kapcsán egyeztettek a helyi adatvédelmi biztossal is. Az eddigi tesztprojektek miatt 13 kamerarendszert már használnak, így csak további 59-et kell beszerezni. A felmerülő plusz költségek kereken 77 000 eurót tesznek ki. A beszerzési eljárás legalább 3 hónapig tart majd, így a kamerákat legkorábban 2015 tavaszán szállíthatják ki az egységekhez.


"Bréma, Hamburg, Schleswig-Holstein, Rajna-vidék-Pfalz, Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, Észak-Rajna-Vesztfália, a Saar-vidék és Bajorország mellett a szövetségi rendőrség is érdeklődött a szakértőinknél a testen viselhető kamerák hesseni modelljével kapcsolatban. A szomszédos európai államokból a magyar és az osztrák rendőrség, valamint Luzern kanton rendőrsége is vizsgálja a technika bevezetését. Büszkék lehetünk arra, hogy a hesseni rendőrség egyik fejlesztése ilyen nagy érdeklődést váltott ki. Nagyon örülök neki, hogy a Body-Cam hatékony megelőző eszközzé vált, amely segít megvédeni a rendőröket az erőszakos cselekményekkel szemben. A vállon viselhető kamerák elriasztják az ellenőrzéseknél a potenciális támadókat és megakadályozzák, hogy a helyzetek eszkalálódjanak" - tette hozzá a hesseni belügyminiszter.

Frankfurt am Main egyik városrészében 40-ről 25-re csökkent a rendőrök elleni támadások száma, a sérült rendőrök száma pedig kilencről egyre. Erősen szabályozták a rendszer működését, többek között előírták, hogy a rendőröknek a szolgálatuk végén törölniük kell a rögzített felvételeket, ha azokra nincs szükség a bűnüldözéshez. Minden kamerát hordó rendőr külön mellényt visel, amelyen jól látható felirat hívja fel a figyelmet a videók rögzítésére. Emellett nincsen folyamatos felvétel, kizárólag akkor kapcsolják be az eszközöket, ha arra valóban szükség van.

Szerinted legyen minden rend?rön kamera?
Igen
Nem
Májusban vált ismertté, hogy kibővítik a hesseni Body-Cam projektet. A kedvező tapasztalatok miatt Frankfurt am Main után két további város, Wiesbaden és Offenbach rendőrei is megkapták azokat a miniatűr kamerákat, amelyek segíthetnek megvédeni őket a támadásoktól.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások