Drága hóbort - Windows XP a Bundestagban

Drága hóbort - Windows XP a Bundestagban

2014. december 19. 07:31, Péntek
A német szövetségi parlamentben még mindig számos számítógépen fut a Microsoft elavult operációs rendszere.

A Bundestagban a múlt technikáját is használják. Számos képviselő és munkatárs számítógépén található meg a Windows XP. A Microsoft elvileg április óta nem biztosít frissítéseket az operációs rendszerhez, de a szövetségi közigazgatási hivatal külön megállapodást kötött ezzel kapcsolatban a céggel. Az egyezmény célja, hogy a PC-k továbbra is zökkenőmentesen működjenek és ne legyenek biztonsági hibák. Azonban ez a gyakorlat meglehetősen sok pénzükbe kerül a német adófizetőknek., a támogatás költsége ugyanis eléri a 100 000 eurót, amire még rárakódik a 19 százalékos adókulcs is.

Elvileg bőven volt idő a váltásra, hiszen a Microsoft már 2007-ben bejelentette, hogy a Windows XP terméktámogatása 2014-ben lejár. A képviselők irodáiban kereken 7300 számítógép található, de azt nem lehet tudni, hogy ezek közül mennyin fut még az elavult operációs rendszer. A támogatás költségével kapcsolatos adatot egyébként az illetékes hivatal meglehetősen nehezen adta ki, arra hivatkozva, hogy a Bundestag "alapvetően nem ad konkrét tájékoztatást az IT-biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban." A szövetségi közigazgatási hivatal nem volt hajlandó elárulni, hogy miért nem váltott hamarabb korszerűbb szoftverre. A döntés hátterében alighanem az van, hogy meg akarták takarítani az esetleges hardverkiadásokat.

Ugyan a biztonsági cégek egy ideig még biztosítanak frissítéseket a termékeikhez, de a Windows XP-hez már nem lesznek elérhetők javítások és frissítések. Idén tavasszal a Bundestagban még 5400 számítógépen volt Windows XP.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások