Megzavarhatják az alvásciklust a tabletek

Megzavarhatják az alvásciklust a tabletek

2014. december 25. 23:36, Csütörtök
Elalvás előtt általában tévézünk vagy olvasunk - utóbbit is egyre gyakrabban elektronikus eszközön. Ezek fénye becsapja a testünket.

Egy elektronikus könyvolvasó vagy tábla PC fénye megváltoztathatja az alvási periódusokat. Amennyiben valaki órákon át olvassa az e-könyvolvasóját vagy a táblagépét, akkor ez kihathat az ébrenléti, illetve az alvási szakaszokra. A probléma ugyanis az, hogy a tevékenység miatt a testben sokkal később kezdődik el az alvási hormonok termelődése, ráadásul az előállított mennyiség is jóval kevesebb, mint a normális esetben.

Négy óra olvasás után 1,5 óra késéssel kapcsol csak pihenő üzemmódba az ember belső órája, erről számolt be több tudós is az Amerikai Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának szaklapjában. A szakemberek a melatonin hormon szintjét vették alapul, ez szabályozza ugyanis az alvást és úgy vélték, hogy az elektronikus könyvolvasók és a táblák kijelzőjének kék fénye befolyásolhatja a melatonintermelést.

Az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt az elektronikus eszközök használata az olvasás, a kommunikáció és a kikapcsolódás során. Anne-Marie Chang, a bostoni Harvard Medical School kutatója és kollégái tizenkét fiatal nő és férfi esetében vizsgálták az olvasási szokásokat. Ellenőrzött körülmények között kellett digitális és nyomtatott köteteket olvasniuk. A mért egészségügyi értékek kimutatták, hogy az elektronikus könyveket olvasók körülbelül tíz perccel később aludtak el, mint azok, akik nyomtatott kiadványokat olvastak.

Az álomfázis az e-könyvolvasás után körülbelül 12 perccel rövidült le és a tesztszemélyek sokkal fáradtabbnak érezték magukat, mint azok a társaik, akik nyomtatott könyveket lapozgattak. Az e-könyvek olvasása a leginkább a melatoninszintre hatott. A digitális kiadványok olvasása miatt az ötödik nap végére 1,5 órával későbbre tolódott ki az alvási fázis kezdete, így a felhasználók az eredetileg elalvási időpontként megjelölt 22 órakor még éberek voltak.

A kék fény kibocsátása a különböző berendezéseknél (televíziók, számítógépek, tábla PC-k, elektronikus könyvolvasók) különösen magas. A szervezet reakciója különösen azért aggasztó, mert a csökkentett melatonintermelés miatt növekedhet a bél-, a mell- és a prosztatarák kialakulásának a kockázata. A vizsgálati eredményeket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is ismeri.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások