Autistáknak segíthet egy új okosszemüveg-szoftver

Autistáknak segíthet egy új okosszemüveg-szoftver

2015. február 23. 16:46, Hétfő
Az arcon körülbelül 100 érzelem jelenhet meg és ezek szoftverrel már azonosíthatók. Mindez hasznos lehet az autistáknak.

Amíg egy átlagember képes egyetlen pillantással meg tudja különböztetni egymástól egy másik személy arckifejezéseit, addig az autisták számára ugyanez komoly nehézséget jelent. A legtöbbször hosszú ideig kell tanulniuk ezt, a jövőben azonban egy okosszemüvegbe integrált szoftver segíthet nekik. Az okosszemüveg és a program nem csupán azt mutatja meg, hogy az adott személy férfi vagy nő és hány éves, hanem azt is, hogy éppen milyen érzelmi állapotban van. Amennyiben az illető mosolyog, akkor megjelenik a szemüveg kijelzőjén a happy (boldog) szó. Ugyan a megoldás még közel sem tökéletes, de a Fraunhofer Intézet kutatói által megalkotott Sophisticated high speed object recognition engine (SHORE) és a hasonló alkalmazások így is képesek az alapvető érzelmek (düh, bánat, félelem, öröm, meglepetés, undor) felismerésére.

Isabel Dziobek berlini kutató közölte, hogy tesztek megmutatták, hogy az alapérzelmeket az esetek körülbelül 90 százalékában jól mutatták meg ezek a megoldások. Mindez pedig meglehetősen jó eredmény, hiszen az emberek 100 érzelmet tudnak kifejezni az arcukkal. Jens Garbas a Fraunhofer Társaság Integrált Áramkörök Intézetének intelligens rendszerek csoportját vezetim, ő és a csapata immár tíz éve fejlesztik a SHORE-t. A kutatók több mint 30 000 fotót mutattak meg a szoftvernek és jelezték, hogy ha az adott képen egy férfi vagy nő volt látható, miként azt is, hogy hol voltak az illető szemei, az orra és a szája, s milyen érzelmeket mutatott.


A fogyasztást kutatók már most is alkalmazzák ezeket a programokat, hogy elemezzék a reklámok hatását. Így megtudható, hogy miként reagál valaki egy hirdetésre, s mely jeleneteket fogadják az emberek pozitívan, illetve negatívan. Az üzletek is használnak már ilyen szoftvereket, mert így megtudhatják, hogy inkább férfiak vagy nők keresik fel őket, a betérő vásárlók melyik korosztályt képviselik, mikor mennek vásárolni és hogyan mozognak a bolton belül.

De ennél sokkal többre is alkalmasak lennének ezek az alkalmazások. Garbas úgy vélte, hogy a programot a biztonsági feladatok mellett minden olyan helyen és helyzetben lehetne használni, ahol az emberek a gépekkel kerülnek kapcsolatba. A cél az, hogy a megoldás képes legyen minél jobban megkülönböztetni egymástól a finom különbségeket, így kideríthetné, hogy egy mosoly természetes és őszinte-e vagy sem. Ha a mosoly természetes, akkor például sokkal több izom aktiválódik.

A szoftvert integrálták egy szemüvegbe, így autisták is használhatják. Az ötletet támogatta Friedrich Nolte, az autista embereket segítő német szövetség képviselője is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy az autisták nehéz helyzetben vannak, amikor ismeretlen emberek érzelmeit kell megbecsülniük. Isabel Dziobek szerint azonban ezek a megoldások nemcsak az autistáknak jelenthetnek hatékony segítséget, hanem például a hatóságoknak (vámosoknak, rendőröknek stb.) vagy éppen az ápolóknak is.

Tavaly júliusban derült ki, hogy dél-koreai tudósai megtalálták a módját annak, hogy valós időben mérhessék és feljegyezhessék a libabőrös állapot erősségét és időtartamát. A szakemberek szerint találmányuk segítségével mérni lehetne az emberek érzelmeit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások