Egy évet töltene az űrben a NASA asztronautája 

Egy évet töltene az űrben a NASA asztronautája 

2015. március 27. 13:09, Péntek
Egy egyedülálló kísérlet részeként kerül sor az ikerpáros egyik tagjának hosszú útjára.

Érdekes küldetés vette kezdetét a napokban, amely nemcsak az amerikai NASA, de az egész emberiség történetében komoly mérföldkövet jelenthet majd. A szakemberek egy ikerpáros részvételével szeretnék részleteiben is megvizsgálni a hosszú ideig tartó űrutazás emberi szervezetre gyakorolt negatív hatásait, ezért most ezen utazás időtartamát tolják ki, a kapott eredményeket pedig az ikerpáros földi tagjának segítségével értékelik ki.

Az One Year Crew névre keresztelt expedíció orosz részvétellel valósul meg, ami egyben azt is jelképezi, hogy a bolygó felszínén megmutatkozó konfliktusok nem minden esetben fejtik ki hatásukat az űrkutatással kapcsolatos programokra, az egyes ügynökségek közötti viszonyra. A most elinduló küldetésben egy Szojuz kapszulával juttatják el a két űrhajóst a nemzetközi űrállomásra, ahol az amerikai Scott Kelly és az orosz Mihail Kornyienko közösen végzik majd el a szükséges vizsgálatokat. A legfontosabb szempont, hogy pontosan felmérjék a hosszú ideig tartó utazás (űrben tartózkodás) emberi szervezetre gyakorolt hatásait, a vizsgálatok eredményeit pedig a földi központba továbbítsák.


A korábbi hasonló programokhoz képest két fontos eltérésről olvashatunk a NASA oldalán. Először is, az 50-ik életévét betöltő Kelly (aki korábban fél évet is eltöltött már az állomáson) most egy teljes éven át lesz távol családjától, így a negatív hatások valószínűleg fokozódni fognak. A második fontos szempont, hogy ikertestvére, Mark (aki egyébként szintén asztronauta), a Földön marad, így akár a DNS-vizsgálatok eredményét is össze tudják majd hasonlítani, és felmérhetik, hogy az eddig ismert hatások (izomsorvadás, csontritkulás, látási problémák, stb.) mellett előfordulnak-e egyéb, eddig nem ismert tényezők. A jelek szerint Scott számolt a későbbi esetleges problémákkal, de mindezt a felfedezés megfizethető árának tartja.

Az egy éven át tartó küldetés fontosabb állomásairól és eredményéről természetesen mi is beszámolunk majd.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások