Kettős aszteroidát vesz célba a NASA és az ESA 

Kettős aszteroidát vesz célba a NASA és az ESA 

2015. április 8. 23:22, Szerda
A cél a kisebbik példány pályájának módosítása, mégpedig közvetlen becsapódás által.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy a NASA a mintavétel mellett az ARM-küldetésben célként kijelölt aszteroida pályáját is megpróbálja majd módosítani, mégpedig az általuk alkalmazott űreszköz gravitációs hatását felhasználva. Az amerikai űrügynökség azonban európai kollégáikkal közösen egy másik, némileg hasonló kezdeményezésen is dolgozik, amely közvetlen becsapódással érné el ugyanezt.

Az ESA honlapján olvashatunk a kettős küldetésről, amelynek mindkét komponense egymástól függetlenül végzi majd munkáját. Az európai szakemberek az AIM (Asteroid Impact Mission) névre keresztelt projekt révén saját eszközt indítanak útnak a várhatóan 2022-ben a Földhöz közel elhaladó 65803 Didymos (1996 GT) kettős aszteroidához, ennek fő feladata azonban a megfigyelés lesz, különös tekintettel a becsapódás főbb paramétereire és annak hatásaira. A NASA a maga részéről a becsapódó objektumot lövi majd fel és irányítja a célhoz, mégpedig a Double Asteroid Redirection Test (DART) küldetés keretein belül. Ez utóbbi másodpercenként 6 kilométeres sebességgel vágódik majd a kisebbik, 170 méter átmérőjű példányba, amely nagyobbik testvére körül kering, megpróbálva módosítani annak pályáját.


Mindkét űrközpontban figyelemmel kísérik majd a fontos eseményt, hiszen a célok között szerepel, hogy a becsapódás hatása, ez emiatt bekövetkező pályamódosulás a földi központokból is egyértelmű módon megfigyelhető legyen. Az AIM a helyszínen nézi majd végig ugyanezt, az általa visszaküldött adatokat pedig később elemzik ki, ettől azonban még messze vagyunk, hiszen az ESA csak most kezdte meg a küldetés részletes kidolgozását, saját eszközük fellövését pedig 2020 októberében tervezik.

A kettős küldetés sikere esetén a szakemberek jóval nagyobb biztonsággal mérhetik majd fel a jövőbeni hasonló eltérítési akciók esélyeit és fontosabb következményeit, ezért is van szükség a főpróbaként is felfogható projektre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások